Производителят на цигарите Marlboro - Philip Morris International, ще инвестира €100 милиона в ново съоръжение само на около 160 км от София. За съжаление обаче огромната инвестиция не е в България. Фабриката ще бъде изградена в южния сръбски град Ниш, пише See News, цитирайки изявление на сръбското правителството. Новото производство ще залага повече на линия бездимни тютюневи изделия, които ще бъдат предназначени за износ.

Компанията планира да наеме 200 нови работници

Philip Morris придоби Tobacco Industry Nis през 2003 година и оттогава компанията е инвестирала над €800 милиона в своя сръбски завод. Преди 20 години цигареният гигант и сръбското правителство финализират сделката за 66.45% от "Дуванска индустрия Ниш". Тя беше на стойност €518 милиона. Само покупната цена е €387 милиона, а останалите са инвестиции и финансиране на социални програми.

Сръбското правителство искаше най-малко €99,5 милиона за две трети от капитала на тази фабрика. За нея се състезаваше и хърватската компания "Творница духана Ровин".

Philip Morris стартира изкупуването на Swedish Match за $16 милиарда, иска да го свали от борсата

Philip Morris стартира изкупуването на шведския си конкурент за $16 милиарда, иска да го свали от борсата

Каква е промяната в офертата?

Днес във фабриката на Philip Morris в Ниш работят около 900 души. 

Снимка 391965

Източник: Philip Morris

Бъдеще без класически цигари?

Глобално, Philip Morris залага все повече на бездимните тютюневи изделия. Именнсо такива ще бъдат произвеждани и в завода в Сърбия.

"Мястото на цигарите е в музеите", заяви през май в Лондон главният изпълнителен директор на компанията Яцек Олчак.

В реч на специално събитие пред представители на световни медии, политици и регулатори в британската столица, главният изпълнителен директор на Philip Morris International Яцек Олчак беше категоричен, че "научно доказаните бездимни алтернативи могат да ускорят процеса на намаляване на пушенето на цигари" и призова правителствата да последват успешните примери на държави като Швеция, Япония и Великобритания.

В тези страни чрез подкрепа на широк избор от бездимни алтернативи на цигарите, нивото на тютюнопушене е намаляло значително по-бързо в сравнение с много страни по света. 

Още през 2016 година Philip Morris пое ангажимент да се преориентира от цигари към бездимни алтернативи

От 2008 година насам компанията инвестира над $10.5 милиарда (към 31 март 2023 г.) в разработването и реализацията на бездимни алтернативи, като те формират почти 35% от общите ѝ нетни приходи.

Новата бизнес стратегия, както и мисия на производителя на тютюневи изделия е да се намали тютюнопушенето чрез замяна на класическите цигари с (може би) по-малко вредните алтернативи и в крайна сметка цигарите да останат в миналото.

Към днешна дата обаче срещу новите алтернативи все още има известно недоверие и предпазливост, свързани с това дали наистина са по-малко вредни от цигарите. Отговорът на този въпрос все още не е ясен.

Philip Morris инвестира $100 милиона в румънската си фабрика

Philip Morris инвестира $100 милиона в румънската си фабрика

В завода в Отопени се произвеждат консумативи за IQOS