Пазарът на дигитални валути през 2023 г. беше доста интересен. Имаше спадове и добри моменти за инвеститорите, за някои годината беше разочароваща. Но как я видяха участниците в третия панел на форума "Силата на инвестициите", посветен на дигиталните валути и изкуствения интелект, модератор на който бе Стойне Василев - независим личен финансов консултант.

Ето какво каза един от участниците в панела - Благовест Белев, основател на първия български фонд за инвестиция в криптовалути:

Благовест Белев - основател на първия български фонд за инвестиции в криптовалути

Източник: iStock

Благовест Белев - основател на първия български фонд за инвестиции в криптовалути

Няколко важни неща се открояват през настоящата година. На първо място - това, че има много голяма корелация между рисковите активи, биткойна и останалите криптовалути. Тази година няма спад и няма нарастване при рисковете активи и всичко е горе-долу в една линия след миналогодишния спад и срив в цената.

Това бе нещо, което даде глътка въздух на цената на биткойна да се възстанови. Тази корелация бе силно изразена и от всички видове активи. Биткойнът е чувствителен на ново порастване на паричната маса, което в един момент ще се случи.

При положение, че има изкупуване на държавен дълг от свободния пазар, докато няма спад в паричната база, криптовалутите се държат стабилно. Други важни неща са цялата геополитическа обстановка, както и BRICS страните, които не търсят начин за търговия с долар, а по-скоро алтернатива на долара като валута.

В краткосрочни планове няма да има промяна, но в дългосрочен ще има нужда от независима валута, без влияние от страните. Инфраструктурата се развива не само в биткойн, но също така в етириум и други подобни. Под инфраструктура имам предвид да може няколкостотин милиона души да правят бързи и евтини транзакции.

На фона на всичко продължават да се надграждат и иновират различни интрументи. Регулаторно имаше голям натиск в САЩ от страна на комисията за финансов надзор (SEC) срещу някои криптопроекти, но интересното в случая бе, че почти винаги съдът отсъждаше в полза на криптопроектите. Например в полза на рипъл, поне донякъде. Съдът е доста обективен, което е положително, но какво предстои е съвсем друг въпрос.

Може ли и как Биткойн да стане актив за $900 милиарда

Може ли и как Биткойн да стане актив за $900 милиарда

Любопитни нови данни от аналитичната фирма CryptoQuant

Според мен има нужда от няколко неща преди биткойнът да бъде широко приет от обществеността. На първо място - съхранението трябва да стане лесно за всички хора. В момента на телефона е безопасно да се държат от няколкостотин до няколкохиляди лева. С нарастването на тази сума е важно и как се пазят монетите и на колко места. Този въпрос е сложен и 90% от хората не биха искали да положат усилията, за да го свършат.

Тази работа трябва да се свърши от бизнесите като уолети и банки, които да направят съхранението на криптовалути лесно и удобно за масовите потребители. Дори и производителите на телефони могат да мислят в тази насока - как могат да защитават и предпазват своите потребители.

Съхранението на дигитални валути, трябва да бъде доста по-сигурно от това, което имаме в момента, а това не е лесна задача. За да се вкарат бизнесите да изграждат инфраструктура, това означава, че базата не трябва да се променя, а само трябва да расте. Сега трябва да има горе-долу завършен вид, който да ескалира към милиони потребители. С лайтнинг мрежата има напредък, но максималният трансфер на който може да се разчита, е около 30 хиляди долара, който да мине лесно в мрежата и може да побере около 100 милиона души. Хубаво е да се развива още; другото е, че трябва да се увеличи регулаторната яснота. Това също се случва постепенно, като в Европа влиза MICA регулацията, тя отежнява някои бизнеси, но легитимира индустрията и в банковия сектор, и в традиционните инвестиции.

Снимка 599527

Източник: Wasabi

В САЩ има атака срещу индустрията и доброто реноме в съда води до предпоставки и допускане за по-светло бъдеще. Често подценяваме крайните промени за една технология след десет години. Не на последно място трябва да обърнем внимание на самата нужда на света. Имаме някакви спънки, но все пак се справяме, има места в света, където е трудно да се правят традиционните разплащания и криптовалутите решават проблеми.

Биткойнът е относително малък и плаши доста хора, които искат да го използват за разплащане. Там навлизат стейбълкойните за обмен на валута, като например в Турция. Вярвам в пазари като Ливан с валутна криза, Аржентина, Венецуела също имат сериозна пенетрация на тази технология. В някакъв следващ момент и при покачване на цената може да има други държави, където да се приеме като платежно средство и да го легитимира. Ако се окаже, че Ел Салвадор са нетни печеливши, то най-вероятно ще стане във времето.

Накъде ще се движи цената на биткойна през следващата година? Трудно ми е да кажа. Това зависи от много променливи: какво ще стане при инфлация с икономическия растеж, какъв ще бъде апетитът за риск, какво ще стане с геополитиката.

През следващата година предстои да видим халвинг при биткойна. Това е дългоочаквано събитие от криптообщността, защото винаги до момента се случва сериозно поскъпване на актива от 6 месеца до една година след това. Дали ще се случи подобен ръст този път? Предстои да видим... Моята хипотеза е, че по-скоро няма да се случи по начина, по който го е правил в миналото - с многократни повишения в цената. Също така очаквам с шанс 50% да се случи някакво изключително силно поскъпване на биткойна в следващите 3 - 4 години.

Поскъпването има предпоставка и да се случи, ако инфлацията затихне, напрежението се понижи и няма вдигане на лихвите, възвърне се риска в инвеститорите.

По отношение на изкуствения интелект - коментарът ми е малко като на не толкова голям специалист, гледам го като потребител - как този изкуствен интелект ми дава предимство и как да го използвам. И като инвеститор - как мога да спечеля от цялото това нещо. В момента се намираме в зародиша на това да постигнем изкуствения интелект да бъде средностойностна на съвкупното човешко знание, дали да е чисто интелектуално или да прави всичко, което един човек може да прави, например шофирането. Да се симулира живота на клетка или на някакъв организъм в бъдеще от изкуствен интелект, ще бъде нещо невероятно и едва ли сега можем да прогнозираме дали ще се случи! Най-вероятно изкуственият интелект ще тръгне да се развива в посока, която дори не може да си представим. Аз се опитвам да го ползвам всеки ден и имам постоянно отворен такъв за неща, за които правя рисърч. Супер по-бързо си обяснявам неща, ако директно попитам там, вместо да търся в Google.

Понякога и от любопитство мога да задавам въпроси, като, например, коя е компанията, която предлага възможно най-малките ядрени реактори. Всяко нещо, което ми хрумне, може да дойде и с контра аргументи. Мога частично да заместя и своето критично мислене и ако 3 от предложенията са глупави, 7 биха били смислени. Като инвестиция, не мога да открия нещо, което е грандиозно или недооценено, понеже основно големите компании имат данните за трениране на езикови модели. Tesla също се оказа един от потенциално най-големите бенефициенти от революцията на изкуствения интелект. И ако някой го направи, най-вероятно ще са те.

Доминацията на Биткойн е на невиждани от две години нива

Доминацията на Биткойн е на невиждани от две години нива

Криптопазарът днес е на стойност от $1,1 трилиона

Също като всички останали си задавам въпроса: ако се появи нова вълна или индустрия, как може да се спечели от нея? Точно по тази причина смятам, че и киберсигурността е интересна тема, например да позволи на изкуствения интелект да се обучава от база данни.

В такива несигурни времена вярвам, че човек трябва да е диверсифициран, моят портфейл е 60% криптография и технологични акции, тук слагам и мини, които добиват уран; в дефанзивната част имам кеш резерви и злато, част от това злато чака момент да се превърне в нещо по-работливо и 20%, които носят доходност; голяма част са свързани със суровини - добиване на петрол, газ, мед и пазари, които не са свързани със САЩ и Китай директно.

Фopyмът "Cилaтa нa инвecтициитe" ce ocъщecтвявa c пoдĸpeпaтa нa: Соnсоrd Аѕѕеt Маnаgеmеnt, Fіbаnk, Теlеmаtіс Іntеrасtіvе, UnіСrеdіt Вulbаnk, "Инвecтбaнĸ" AД.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.