Германско-турски консорциум инвестира 10 милиона лева в нов завод за производство на металообработващи машини в индустриала зона "Куклен" към Тракия икономическа зона (ТИЗ). Строежът на базата трябва да бъде завършен през март, а през април да стартира работата в нея.

Инвеститорът е регистрираното в Пловдив дружество "Шпинер България" ООД. В него 50% участие има германската Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH и 50% турската Avcı CNC Makine Pazarlama AŞ.

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ на компанията.

Според информацията на ресорното министерство вложението от 10 милиона лева ще бъде използвано за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи, като за реализирането на проекта ще бъдат назначени 100 нови служители.

Базата е разположена на площ от 25,301 декара, като общата застроена площ ще бъде 9,335 декара.

В инвестиционният проект е включено строителството и оборудването на производствената сграда, където ще се правят машини с цифрово-програмно управление за металообработване.

Производството в базата у нас ще бъде реализирано на българския пазар, както и в Германия, Турция, Близкия Изток, Южна и Северна Америка.

Германската Spinner е основана през 1949 година в Мюнхен като доставчик на прецизни детайли. Към днешна дата за нея работят 550 души в три производствени центъра - в Мюнхен, Щутгарт и в Турция - в близост до Истанбул. Компанията изнася за над 60 държави на 6 континента, като 60% от производството й е за експорт.