Швеция ще увеличи усилията си в търсенето на ценни минерали като кобалта и лития - ключови компоненти за производството на батерии, които се търсят все повече от производителите на електрически автомобили, пише Bloomberg.

Правителството ще инвестира 1,26 милиона долара през следващите две години, за да картографира наличието им в страната. Швеция има опит с копаенето на основни метали, но ресорната правителствена агенция вярва, че страната има потенциал да разшири дейността си и към по-рядко срещани минерали като волфрама и други.

"Швеция има уникални активи в своята земя", казва министър Майкъл Дамберг. "Исторически, основно сме търсили минерали като мед, желязо, сребро и злато. Но промяната към зелени технологии означава, че имаме по-голяма нужда и от други минерали".

Планът ще се превърне в част от глобалната инициатива за осигуряване на запаса от критично важни метали и намаляване на зависимостта от Конго за кобалт. Разтърсваната от конфликти африканска държава в момента добива по-голямата част кобалта в света, но използва детски труд за целта.

Цената на кобалта, основен компонент в производството на електрическите автомобили, се утрои от старта на 2016 година.

Ако всяка една от 1 милиард автомобили, които се движат днес по пътищата, бъдат заменени с Tesla Model X, нуждата от кобалт ще достигне 14 милиона тона - два пъти колкото настоящите резерви.

Въпреки че е ясно, че Швеция има резерви от литий и кобалт, добивът им досега не бе ефективен от ценова гледна точка. Според експертите обаче това ще се промени.

Мед, кобалт, литий - шампионите на пазара на метали

Мед, кобалт, литий - шампионите на пазара на метали

Частният капитал активно инвестира в тях, очаква нови печалби