През миналата седмица, че световният технологичен гигант Microsoft планира инвестиции от 1 милиард евро в изграждането на три центъра за данни в Гърция.

Така южната ни съседка предстои да стане част от групата на седемте страни в Европа, в които американският лидер има такива. В световен мащаб компанията има центрове за данни в общо 26 държави.

Тази новина дойде само няколко месеца, след като американската компания придоби гръцкият софтуерен разработчик Softomotive срещу 100 милиона евро. Малко след сделката пък от Microsoft потвърдиха, че планират създаването на център за развойна дейност в столицата на страната.

Вероятно създателят на Windows обаче няма да е единственият технологичен гигант, който ще развива по-мащабни дейности в съседката ни. Според информация на местното издание Kathimerini водещата в световната онлайн търговия Amazon също обмисля подобна стъпка.

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Microsoft ще инвестира $1 милиард в центрове за данни в Гърция

Следват девет месеца преговори за споразумение

От медията се позовават на свои източници, които твърдят, че в началото на следващата година свой офис в Атина ще открие Amazon Web Services, която развива дейност в областта на облачните услуги. И сега дружеството е представено там и е активно в облачните технологии, но в по-малки мащаби.

Междувременно гръцките власти работят по мащабна стратегия за привличането на повече инвестиции в технологичната сфера, на големите имена в сектора, както и на специалисти в тази област от различни държави. Част от него е и идеята за привличане на повече експерти от Великобритания, които търсят възможности да се преместят от Обединеното кралство след Брекзит.

За постигането на тези цели правителството в Атина готви значително намаляване на данъчната тежест и на дела на социалните вноски през настоящата и следващата година. Друга част от мерките включва по-бързото въвеждане и интегриране на 5G мрежата в страната.

Защо изборът на Microsoft да инвестира в Гърция е "шамар" за България?

Защо изборът на Microsoft да инвестира в Гърция е "шамар" за България?

Мнението на председателят на Българската стартъп асоциация BESCO Добромир Иванов