Японската компания Toyo Tires, която произвежда автомобилни гуми и каучукови изделия, възнамерява да изгради завод в Инджия, Сърбия. Това заяви президентът на страната Александър Вучич на конференция във вторник.

Компанията планира да инвестира 390 милиона евро или 434,7 милиона долара в първия етап на изграждането на завода. Проектът трябва да разкрие 539 работни места в първата си фаза, пише SeeNews, позовавайки се на телевизията RTS.

"След три години на преговори и съревнование с много други държави от Централна, Източна и Южна Европа, само две страни останаха на финала за избора на японската инвестиция - Полша и Сърбия. Преди няколко минути получих писмо от президента на компанията Такиши Самуци, в което се казва, че Toyo Tires е избрала Сърбия за място на завода си", казва Вучич.

Германската ZF отвори завод за €160 милиона в Сърбия

Германската ZF отвори завод за €160 милиона в Сърбия

Общият брой на работните места ще се увеличи до 1 000

Изграждането на завода, който ще заеме 60 хектара, ще започне през май 2020. Производството ще започне през януари 2022 г., като капацитетът ще достигне 5 милиона гуми годишно до лятото на 2023 г. Гумите ще бъдат продавани на пазарите в Европа и Русия, които досега се снабдяваха от Япония и Малайзия.

Компанията ще произвежда гуми премиум клас в Инджия и ще дава заплати, които са значително по-високи от средните, допълва още сръбският президент.

Toyo Tires e основана през 1945 година в Осака, а понастоящем има над 13 000 служители по целия свят.

HBIS инвестира $300 милиона в най-големия завод за стомана в Сърбия

Китайска компания инвестира $300 милиона в най-големия завод за стомана в Сърбия

Дружеството е негов собственик от 2016 година