През март Playboy обяви, че априлският брой на легендарното списание ще е последният, който ще бъде публикуван. Въпреки това Playboy Enterprises вероятно ще се върне на фондовите борси, предаде New York Post.

Според изданието, компанията се е обърнала към инвеститори, осигуряващи "празни чекове", за да финансира инвазията си на пазарите за секс продукти, напитки и канабис. Този вид фондове са известни също като компании за придобиване със специална цел (special purpose acquisition company или SPAC).

Хю Хефнър се раздели с имението на Playboy срещу сума, наполовина на обявената

Хю Хефнър се раздели с имението на Playboy срещу сума, наполовина на обявената

Ето кой е новият собственик на имота

Когато се използват техните услуги за листване на борсата, самите инвеститори осъществяват първично публично предлагане. След това компанията, която иска да стане публична, в случая Playboy Enterprises, закупува техния тикер символ, с което се заобикаля стандартния процес при публичното предлагане.

Обикновено когато се извършват листвания посредством SPAC, действителният бизнес, който иска да излезе на борсата, има за цел да придобие друга компания. Тъй като нуждите на листваните играчи, както и самите листвани играчи, остават скрити за инвеститорите, SPAC се наричат и "компании за празни чекове".

Средствата, които набират първичните публични предлагания на SPAC, по принцип се влагат в тръстова сметка, носеща доходност, които се използват именно за придобиване на бизнеси. Ако SPAC фирмата се закрие, те се връщат на инвеститорите. В по-редкия случай набраните активи се използват като капитал, каквато и по всяка вероятност ще е целта на Playboy Enterprises.

Империята Playboy обмисля продажба на целия си бизнес

Империята Playboy обмисля продажба на целия си бизнес

Ето защо

Защо обаче известна компания като Playboy иска да се върне на борсите точно по този начин? SPAC имат няколко предимства, едно от които е ускоряването на процеса по осъществяване на първично публично предлагане. От друга страна, от еротичната империя може да се опасяват, че ликвидирането на списанието, което през 66-годишната ѝ история беше нейният водещ продукт, може да я превърне в по-малко привлекателна за инвеститорите.

Playboy Enterprises в миналото беше листната на борсите, но през 2011 г. основателят ѝ Хю Хефнър я делистна в сделка на стойност 207 млн. долара, в която беше подпомогнат от частната инвестиционна компания Rizvi Traverse Management.

За момента от Playboy са се обърнали към SPAC компанията Mountain Crest. Притежавана от Сайинг Лиу, който е и корпоративен стратег към Hudson Capital в Пекин, тя до момента е набрала 50 млн. долара в подобни сделки.