Заводът за производство на осветление за автомобили на азиатската Varroc Ligthing Systems в Димитровград официално отвори врати днес. Според информация на Министерски съвет (МС) инвестицията в базата е в размер на 8 милиона лева. Първоначално там ще бъдат наети над 150 работници.

Новата производствена база в града е разположена на площ от 30 000 квадратни метра, като строежът й започна през март месец 2017 година.

В базата в Димитровград първоначално ще се правят малки осветителни продукти, включително централно монтирани стоп светлини, фарове за мъгла, мигачи.

"То (бел.ред. производството) ще бъде част от новосформираното подразделение на компанията за осветителни тела за малки и двуколесни превозни средства, които се възползват от глобалната мрежа на Varroc за въвеждане на най-съвременните технологии за осветителни тела на масовия пазар в сегментите на пазара на превозни средства с по-малък обем чрез оптимизирани процеси и специализирани съоръжения с по-нисък производствен обем", посочват от компанията.

Отворената днес база е първата част от общо три на проекта на компанията в Димитровград. От инвеститора планират бъдещо разширение на завода, като до 2024 година броят на работните места там може да достигне 400.

Вложението в Димитровград беше обявено за първи път през 2016 година от турската компания Sa-ba Automotive. През лятото на миналата година турското дружество беше придобито от Varroc Ligthing Systems, която е част от групата на базираната в Индия Varroc.

Заводът за фарове за VW и Ford в Димитровград вече е индийски

Заводът за фарове за VW и Ford в Димитровград вече е индийски

Строежът на производствената база все още не е завършен

Така дружеството от Югоизточна Азия стана собственик на производствена база в Истанбул, както и на завода у нас, който тогава беше в процес на изграждане. С тази сделка Varroc Group успя да стъпи на нови пазари, като дотогава тя имаше база в Мароко, в Чехия, както и нови заводи в Бразилия, Япония, Виетнам и Полша.

Varroc Lighting Systems е американска дъщерна компания на групата. Тя е водещ разработчик и производител на системи за външно осветление от следващо поколение и електроника за управление на превозни средства за автомобилната и двуколесната индустрия. Със седалище в Плимут, Мичиган, САЩ, компанията има над 7400 служители по целия свят, оперирайки в 17 държави.

"Нашата експанзия в България ни осигурява допълнителен капацитет за подпомагане на растежа ни в сегмента на малките осветителни тела за нашите европейски клиенти", коментира президентът и изпълнителен директор на Varroc Lighting Systems Стефан Веди.

"Това местоположение ще ни даде и възможност да обслужваме клиенти в непосредствена близост и може да се превърне в нова производствена площадка за фарове и задни светлини", допълва той.

По време на официалната церемония министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че през 2018 година инвестициите в автомобилния сектор в страната са били близо 200 милиона лева, а отворените работни места - 3200.

Японската "Язаки" и турската "Са-ба" започват строежа на заводите си в Димитровград

Тези два инвеститора позлатяват Димитровград със 100 милиона лева

След две години икономиката на региона няма да бъде същата