Гигантска "батерия" с разтопена сол - това може да представлява днешният въглищен ТЕЦ AES Гълъбово след няколко години. В блога си американската компания описва бъдещето пред централата.

"AES предвижда да преустанови експлоатацията на по-голямата част от оставащите си въглищни мощности до края на 2025 г. и да преустанови изцяло използването на въглища до края на 2027 г.", се посочва в публикацията.

От нея става ясно, че "AES обмисля различни варианти за заместване на съществуващото гориво с по-чисто - биомаса, природен газ, гориво, получено от отпадъци и (...) разтопена сол - технология, която компанията понастоящем развива в друга въглищна ТЕЦ в Чили".

Експерт: Източна Европа може замени въглищните тецове с... вятър от морето

Експерт: Източна Европа може замени въглищните тецове с... вятър от морето

България, Румъния, Полша и Хърватия имат потенциал за офшорни турбини с капацитет от 15 GW още до 2030 г., смята Мартин Владимиров

Първите три варианта са по-често срещани, докато последният е доста авангарден.

ТЕЦ на сол

В случая говорим за трансформацията на конвенционална топлоелектрическа централа в хранилище за енергия.

Използват се соли, които се нагряват до много висока температура и след това отиват в топлообменник с цел превръщането на вода в пара и задвижването на турбина. След това започва нов цикъл.

Енергията на бъдещето ще се съхранява в... пясък

Енергията на бъдещето ще се съхранява в... пясък

Войната в Украйна ще доведе до революция при батериите

Солите са евтини и освен това имат свойството да задържат топлината часове наред. Това е важно, защото позволява излишната енергия, произведена от ВЕИ, да влиза в употреба в часове, в които няма слънце или вятър.

Чилийският проект на AES е в централата "Ангамос". ВЕИ енергия нагрява солите, които след това отиват в парогенератори и генерират общо 560 MW.

Според специализирани издания, за целта е нужен 10-часов цикъл на нагряване със 700 MW ВЕИ енергия, но няма информация колко време солите запазват подходяща за употреба температура.

Проектът, който е първи по рода си в рамките на AES, получи "зелена светлина" от властите в Чили в края на ноември. Инвестицията е на стойност 450 млн. долара и се реализира съвместно със Siemens Energy. Предвижда се голяма част от оборудването на теца да се запази, но коминът и инфраструктурата за въглища ще бъдат премахнати.

Такива трансформации на въглищни централи се правят и от други компании по света.

ТЕЦ AES Гълъбово с рекорд за производство на електроенергия за май

ТЕЦ AES Гълъбово с рекорд за производство на електроенергия за май

Използвани са местни литнитни въглища

В България AES има условията да реализира подобен проект, като тя притежава и голям соларен парк - "Свети Никола". Само през миналата година той е произвел 372 485 MWh електроенергия.

След приключване на проучванията AES България планира да представи на българските власти своята визия за бъдещото развитие на електроцентралата в Гълъбово.