Германският автомобилен концерн Volkswagen AG планира да пласира акции на производителя на луксозни спортни автомобили Porsche AG на фондовата борса във Франкфурт. Очаква се цената на ценните книжа да е 76,5 - 82,5 евро за акция.

Както съобщиха от компанията, VW възнамерява да продаде 113,875 милиона преференциални акции на Porsche и да събере 8,71-9,39 милиарда евро. В същото време оценката на Porsche може да варира от 70 до 75 милиарда евро, а това IPO може да стане най-голямото в Европа тази година.

Volkswagen води преговори за IPO на Porsche

Volkswagen води преговори за IPO на Porsche

Така компанията ще набере повече средства за производство на електромобили

Сред ключовите купувачи на акциите VW посочи държавните инвестиционни фондове на Норвегия, Катар и Обединените арабски емирства, както и инвестиционната T Rowe Price Group Inc. Тези инвеститори планират да подадат оферти за закупуване на акции за общо 3,7 милиарда евро, инфоримра Bloomberg.

Дебютната търговия с книжата на Porsche е насрочена за 29 септември.

Както беше съобщено по-рано, в подготовка за листване на Porsche VW раздели акционерния капитал на компанията на 50% обикновени акции и 50% привилегировани акции без право на глас.

VW ще пусне на фондовата борса само 25% от привилегированите акции на компанията.

Porsche все пак може да стигне до борсата

Porsche все пак може да стигне до борсата

Изчислява се, че като отделна компания производителят на спортни автомобили може да бъде оценен на €90 милиарда

Друга стъпка ще бъде придобиването от семейството основатели на Porsche, което притежава мажоритарен дял във VW, на 25% плюс една акция от обикновените акции на Porsche или такива с право на глас чрез инвестиционния фонд Porsche Automobil Holding SE.

VW съобщи, че е подписал споразумение за прехвърляне на акции на Porsche Automobil Holding на 18 септември.

В случай на успешно IPO Volkswagen AG възнамерява да разпредели 49% от приходите на своите акционери под формата на специални дивиденти. Плащанията вероятно ще се извършат в началото на 2023 г., казаха от компанията.