Все повече богати китайци получават британски паспорти по схемата "златна виза", която осигурява гражданство в замяна за инвестиции за 2 млн. паунда или повече на Острова.

Жители на континентален Китай са получили 116 от 355 "инвестиционни визи", предоставени от правителството на Великобритания през 2017 г. на богаташи, което е с 56% повече от предходната година, показват официалните данни.

Китайците, готови да инвестират срещу британско гражданство, са толкова много, че превъзхождат с 250% руснаците, следващите най-многобройни получатели на визи по държави.

Кой ще изкупи небостъргачите в Лондон след Brexit?

Кой ще изкупи небостъргачите в Лондон след Brexit?

Евтиният паунд привлича инвеститорите

Ако бъдат включени и жителите на специалните административни райони Хонконг и Макао, китайците, получили британски паспорт, стават 146 - с 82.5% повече от тези през 2016 г.

Тенденцията показва, че опасенията от Brexit бледнеят пред привлекателността на Великобритания като сигурно място за съхранение на капитал.

"Brexit за известно време беше сигнал за китайците да погледнат към Великобритания и да наблюдават какво ще се случи. Но сега Brexit просто не е тема, която се обсъжда. Няма никакво значение", твърди Чарлс Филмър, партньор и ръководител на частния офис в компанията за управление на богаството LJ Partnership.

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Как Гърция става "врата" към Европа за руските и китайските инвеститори?

Те чакат и бързи печалби

Според схемата "златна виза" богати хора имат право да останат в Обединеното кралство за малко повече от 3 години, ако инвестират 2 млн. паунда или повече в британски държавни облигации, дялов капитал и други активи, с изключение на недвижимо имущество. Те могат да кандидатстват за постоянно пребиваване след период от 3 години, ако инвестират 5 млн. паунда и след 2 години, ако инвестират 10 млн. паунда.

Схемата предизвика критики, защото дава възможност на супербогатите по цял свят да си купуват гражданство. Поддръжниците на програмата обаче твърдят, че тя помага да се привличат създателите на богатства, като по този начин се разширяват британските бизнес връзки по света.

САЩ също поддържат подобна схема, като 4/5 от кандидатите през последните години също са китайци. През 2013 г. китайските кандидати са получили 80% от издадените визи, в сравнение с едва 14% през 2007 г. Драстичното увеличение провокира Държавният департамент да отреже възможността за кандидатстване от китайци през финансовата 2015 г., което доведе до 3-годишно закъснение на процедурата за тях.

Лондон ще привлече с 30% повече милионери въпреки Brexit

Лондон ще привлече с 30% повече милионери въпреки Brexit

„Разводът” с ЕС няма да стресне най-заможните

Едно от ключовите предимства на Великобритания за жителите на континентален Китай е, че тя все още се смята за едно от най-безопасните места в света независимо от рисковете от Brexit.

"Политическата сигурност, институционалните ограничения и фундаменталното върховенство на закона са ключов фактор за китайските инвеститори, които искат да инвестират парите си", посочва Ю Джие от LSE Ideas, мозъчен тръст в London School of Economics.

Обединеното кралство е удобна дестинация за средства, които богатите китайци успяха да изнесат от страната, въпреки строгите капиталови ограничения на властите в Пекин. Общата сума на китайските инвестиции във Великобритания достига 20.8 млрд. долара през 2017 г., в сравнение с 9.2 млрд. долара през 2016 г., според LJ Partnership.

Тереза Мей си тръгва от Китай с £9.3 милиарда и 2500 нови работни места

Тереза Мей си тръгва от Китай с £9.3 милиарда и 2500 нови работни места

Двете държави готвят задълбочено търговско партньорство след Brexit

"Образованието също е голямa примамка за инвеститорите, които искат децата им да учат в най-добрите пансиони и университети. Това е част от "новото богатство", което се влива в обществото на "старите пари", твърди Ю.

Някои големи вътрешни китайски инвеститори смятат, че Brexit може да не е нещо лошо за китайските интереси. "Brexit ще означава, че Великобритания се нуждае от Китай повече като търговски партньор", твърди Хъ Уейпинг, президент на Advanced Business Park, която строи недвижими имоти за 1.7 млрд. паунда в Лондон.

"След Brexit Великобритания и Китай най-вероятно ще имат собствено двустранно търговско споразумение. Това е сигурно", предвижда Хъ.