Япония ще развива ядрената енергетика, включително проектирането и изграждането на нови реактори, което е необходимо за създаване на зелена икономика, обяви японският премиер Фумио Кишида.

"Ядрената енергия и възобновяемата енергия са от решаващо значение за продължаване на зелената трансформация на икономиката", каза в сряда премиерът, цитиран от The Japan Times.

Той отбеляза, че Япония ще рестартира още седем ядрени реактора от лятото на 2023 година. Така броят на реакторите, върнати в работа след аварията в АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г., ще се увеличи до 17 от 33 реактора в Япония.

Кои държави произвеждат най-много ядрена енергия и кои зависят най-много от нея?

Кои държави произвеждат най-много ядрена енергия и кои зависят най-много от нея?

70% от тока в една европейска държава идва от АЕЦ

По-рано на японските медии стана известно също, че Токио планира да увеличи живота на реакторите над сегашния лимит от 40 години, за да осигури стабилни енергийни доставки и да намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Преди това японското правителство си постави за цел да постигне 20-22% дял на ядрената енергия в енергийния баланс на страната през фискалната 2030 г.

Japan Times припомня, че японските власти тази година се сблъскаха с недостиг на гориво за производство на електричество, както и с необичайна топлина, което влоши ситуацията. Токио трябваше да се справя с енергийна криза два пъти, включително в края на юни по време на най-лошата гореща вълна от повече от век.

Япония, която активно строи атомни електроцентрали от 70-те години на миналия век, се отказа от развитието на индустрията през 2011 г. след катастрофата във Фукушима. Повечето от реакторите в страната бяха затворени или спрени.

Преди аварията в страната работеха 60 енергоблока с мощност 49 GW, а сега реално работят само 10 блока с мощност около 5 GW. От останалите 27 реактора са напълно затворени, а други 23 не подават енергия към мрежата.

През 2021 г. работещите блокове са генерирали 61,2 милиарда kWh, което е само 7,2% от общия енергиен микс на Япония.

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

"Ядрен ренесанс". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

Европейската държава не се отказва от ядрената енергия

Сега целта на правителството е до 2030 г. делът на ядрената енергия в баланса да достигне 20-22%. До лятото на 2023 г. японските власти, според местни медии, искат да рестартират седем реактора с мощност 4,2 GW. Правителството също планира да увеличи живота на атомните електроцентрали от 40 години на 60 години.

В страната има и два дългосрочни строителни проекта: Shimane-3 за 1,4 GW се строи от 2006 г., а Okhma за 1,3 GW от 2010 г. Преди аварията във Фукушима в страната бяха разработени осем проекта за 11,7 GW, но изпълнението им беше отложено.

Азия залага на атомната енергия

Азия залага на атомната енергия

Броят на очакваните нови реактори надхвърля 200

Връщането към ядрената енергетика се дължи на сериозна енергийна криза.

През последните години основата на енергийната индустрия на Япония са топлоелектрическите централи: около 40% от електроенергията в страната се генерира от газ, 30% от въглища, 20%.