"Поне 5.8 млрд. лв. ДДС са източени от фирми без собственост" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Всяка година държавата "отписва" ДДС за стотици милиони левове, защото не е в състояние да го събере от фирмите длъжници. От 2000 г. насам непогасеният данък, установен с влезли в сила ревизионни актове, достига 5.8 млрд. лв. Агенцията по приходите го е отписала. Това показва справка на НАП, предоставена по Закона за достъп до обществена информация на гражданско сдружение БОЕЦ, което обяви тревожните данни вчера. Над 16.2 млрд. лв. е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим ДДС между 01 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Ще разбие ли "Турски поток" мечтите за хъб "Балкан"", четем в "Капитал"

Една от основните възможности, които ще се анализират в предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", е суровината да постъпва у нас на входна точка Турция и да преминава през изходна точка Сърбия. Това се налага заради плановете на "Газпром" от 2019 г. да преустанови доставките по Трансбалканския газопровод, който преминава през Украйна и България, като замени маршрута с изграждащия се "Турски поток". Тази седмица обаче стана ясно, че руския гигант ще демонтира и консервира стотици километри от тръбопровода. По информация на "Интерфакс" компанията е решила да съкрати два пъти капацитета на "Турски поток" - от 63 млрд. куб. м на 31.5 млрд. куб. метра природен газ.

Прочети още от " Капитал"

"11,73 млрд. лв. от Брюксел вдигнали БВП с 2,1% за 3 г." е заглавиe от в. "24 часа"

Инфлацията се качила с 0,3%, доходите с повече - 1,2%

Финансовият ресурс на европейските програми заедно с бюджетното съфинансиране са повлияли положително на всеки от основните макроикономически показатели за последните 3 години. Това показва анализ на финансовото министерство, който сравнява два сценария за развитие на икономиката ни- със и без европари.

От 2014 до 2017 г. в българската икономика реално са влезли 11,73 млрд. лв.по eвропрограми и 9,87 млрд. лв.бюджетно съфинансиране по тях, сочат изходните данни преди сравнението.

Симулациите показват, че съвкупното финансиране е увеличило с 2,1% брутния вътрешен продукт към края на 2017 г. спрямо сценария без евросредства.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Държавата плаща по 8 млн. лв. за служебни адвокати" извежда на първа страница в. "Монитор"

Държавата плаща по 8 млн. лева годишно за служебни адвокати. Това сочи справка на "Монитор" в Националното бюро за правна помощ. Юристите се назначават основно по дела, за които ищците нямат пари за адвокати. В такива случаи държавата предвижда да се назначават служебни защитници, които да представляват едната страна по делото. Според справката най-много пари отиват за процеси в София - 1 873 370 лева. Следват Бургас с 542 920 лева и Варна с 478 830 лева изплатени за последната отчетена 2016 година.

Около 15 хиляди лева отиват и за командировки на адвокати, които пътуват от една колегия в друга. Това става на основание чл. 38 ал. 5 от ЗПП, който визира предоставянето на правна помощ в други населени места.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Върви балканска битка за газов хъб", четем във в. "Стандарт"

Как ще се отрази на България решението на "Газпром" да демонтира част от тръбите на своя територия, които трябваше да доставят газ първо за "Южен", а сега - за "Турски поток"? Как ще повлияе то на идеята за изграждане на газовия хъб "Балкан" край Варна? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към газовия експерт инж. Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

- Г-н Казанджиев, как ще се отрази на България решението на "Газпром" да демонтира част от

тръбите на своя територия, които трябваше да доставят газ първо за "Южен", а след това - за "Турски поток"?

- Анонсирането на решението на "Газпром" да демонтира или замрази част от тръбите и оборудването по "Южния газов коридор", изграждан в Русия, няма да повлияе на проекта "Турски поток", изграждан в две тръби. Още през 2012 г. Русия обяви инициатива си за изграждането на "Южен газов коридор", по който планираше да доставя газ първо чрез "Южен поток" в България, а след това - чрез "Турски поток" - за цяла Югоизточна Европа.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Проблемите между ЕС и Ердоган преди Варна: Кипър, Гърция и 3 млрд. евро", пише "Капитал"

Дано времето във Варна другата седмица да е приятно, защото срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и представителите на ЕС, домакинствана от Бойко Борисов, обещава да не е, ако изобщо се случи. 

Вчера Ердоган заяви пред домашна публика, че ще тропне по масата във Варна и ще поиска 3 млрд. евро, обещани по споразумението от 2016 г. "Ще им сложим всички снимки на бежански лагери и ще им кажем "ако ще давате помощ, давайте. Ако не, бъдете честни", каза турският президент в Анкара.

Прочети още от " Капитал"

"Ако АЕЦ "Белене" вече беше построена", пише в. "Сега"

Проектът беше и си остава многомилиардна авантюра, подхранвана от корупционни очаквания и проруски интереси

Този кратък анализ не е предназначен за привържениците на АЕЦ "Белене" от всички цветове, нито за държавните чиновници, зомбирани от великата идея да я построят. Надявам се да го прочетат здравомислещите хора, още веднъж да се уверят в безсмислието на този многомилиарден проект и в последна сметка да го спрат.

Прочети още от в. "Сега"

"Първи сме в света по инвестиционни сделки с имоти" пише в. "Монитор"

Страната ни се нарежда на първо място сред 60 страни по най-голям годишен ръст на инвестициите в недвижими имоти. Това сочи доклада Global Investment Atlas 2018 на консултантската компания Cushman&Wakefield за 2017 г. Оказва се, че този тип сделки в България са нараснали със 153% спрямо 2016 г. и достигат 856 млн. долара.

Причината за това увеличение е фактът, че миналата година беше белязана от няколко големи сделки с бизнес имоти и навлизането на южноафрикански фондове на пазара у нас. NEPI Rockastle купи "Сердика център" на столичния булевард "Ситняково" за малко над 200 млн. евро. В края на 2017 г. фондът придоби и мол Paradise Center на бул. "Черни връх" след рекордната за българския пазар на бизнес имоти сделка за почти 253 млн. евро. Друг южноафрикански фонд, Hyprop Investments, придоби The Mall за 176 млн. евро, а друг фонд, MAS Real Estate, купи търговските центрове "Галеря" в Стара Загора и Бургас.

Прочети още от в. "Монитор"

"Префасонират площад "Славейков" и "Графа"", пише в. "Стандарт"

Най-много 20 павилиона за книги ще останат на мястото на най-голямата книжарница на открито в София - емблематичния пл. "Славейков". Бройката им ще се избере с тръжна процедура, съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков. "Категорично палета и кашони няма да има. Времето за продаване на книги от площада е отдавна изтекло", заяви арх. Здравков.

Големият ремонт на зоната "Граф Игнатиев" - "Шишман" - "6 септември" в центъра на столицата започва в средата на година. След него пазарът пред църквата "Св. Седмочисленици" ще изчезне. 

Пространството около пл. "Св. Неделя" ще бъде свързано с комплекса "Антична Сердика" като новият му облик ще е резултат от международен конкурс за проект.

Прочети още от в. "Стандарт"

"65% от днешните първокласници ще имат професии, които още не съществуват" четем на първа страница на в. "24 часа"

Българското председателство организира дискусия за бъдещето на труда

В най-развитите икономики до 2030 г. една пета от работещите ще бъдат заменени от роботи. В много индустрии и държави най-търсените професии днес не са съществували преди 10 г. 65% от децата в първи клас при завършването на образованието си ще работят професии, които към момента още не са създадени.

Това са само част от изводите в изследванията за бъдещето на пазара на труда от последната година. Проучванията показват, че дигиталните знания ще стават все по-необходими, а сред най-търсените умения ще са още способностите за решаване на проблеми, учене през целия живот, критичното мислене, креативността, управлението на хора, емоционалната интелигентност.

Прочети още от в. "24 часа"