През последните пет години Макао събра 70 милиарда долара от данъци от казината, които направиха града най-големият хазартен център в света, разказва Reuters. Но не успя да инвестира и една десета от средствата в така нужната инфраструктура.

Години на лошо управление, слабо планиране и корупция са основните причини парите да не могат да бъдат похарчени - това е мнението на учени, депутати и граждани.

Ерик Содет, доскоро преподавател в местния университет, а сега изследовател, твърди, че хазната на територията е толкова пълна, че "Монте Карло на Изтока" може да изкара още няколко години без да събира никакви данъци.

Макао, град в южен Китай, който има особен статут, няма никакъв публичен дълг и има резерви от 55 милиарда долара в края на 2016 г. Той се равнява на 540 процента от публичните разходи през същата година, сочат официалните данни.

Излишните средства се инвестират в портфолио от активи, което между 2012 и 2016 г. е носило между 0,7 и 3 процента доходност.

Местното правителство обикновено раздава по малко над 1 100 долара годишно на всеки един от 600 000 души, които живеят там. Също така субсидира образованието и малките предприятия.

Но темпът на изпълнение на инфраструктурни проекти като пътища, мостове, пристанища и училища е изключително нисък през последните години.

През 2014 г. той е бил 40%, като през 2016 г. той е скочил до 85 процента, макар отделените средства да намаляват до 1.3 милиарда долара от 2.46 милиарда през 2012 г.

Промяната обаче не е особено видима. Така например нова болница, която трябваше да бъде отворена през тази година, все още е на етап планиране. Новият терминал за фериботи трябваше да започне работа през 2007 г., но бе довършен едва тази. И то на цена пет пъти по-голяма от очакваната.

"Помня, че политиците говореха за план да построят лека железница през 2003 г., но вече е 2017 г. и такава няма", казва Пол Бромбърг, изпълнителен директор на консултантската компания Spectrum Asia.

Скорошна буря и придошло наводение показва най-ясно проблема. Последиците от нея се оценяват на 1,4 милиарда долара, като над 100 публични съоръжения са пострадали. Правителството обеща, че ще построи стена, която да не позовлява нови наводнения. Гражданите обаче са скептични. "Властта говори за тази стена от десетилетия", казва Харалд Брюнинг, главен редактор на местния вестник Macau Post Daily.