Беларус и Аржентина започнаха масово ваксиниране с руската ваксина Спутник V, което ги превръща в първите две страни освен самата Русия, използващи медикамента, предаде CNBC. Той предизвика критики за скоростта, с която беше разработен.

"Нов етап от борбата с болестта започва днес в Беларус с масови ваксинации срещу коронавируса", каза здравният министър на страната Дмитри Пиневич. "Здравните работници, учителите и тези, които са били в контакт с много хора заради естеството на работата си ще бъдат ваксинирани, а ваксинацията е напълно доброволна."

Властите в страната проведоха собствени изпитания на руската ваксина, която беше приложена върху сто доброволци, преди да бъде одобрена за употреба преди десет дни. В Русия медикаментът беше одобрен за прилагане още през август.

Часове след Беларус, подобна кампания стартира и в Аржентина, като медицинският персонал в страната започна да получава Спутник V. Президентът на страната Алберто Фернандез нарече това "най-голямата имунизационна кампания в съвременната история на страната".

След лекарите, медикаментът ще бъде приложен и на учителите, и на хората на възраст на 60 години. До момента страната обаче е получила само 300 хил. дози на фона на население от над 45 млн. души и около 1,6 млн. случая на заболяването. Както и в случая на Беларус, прилагането на ваксината е доброволно.

Данните от прилагането на Спутник V, който е получен от над 30 хил. души в Русия, сочат, че той е ефективен на 91%, твърдят местните власти. Те обаче не дават повече информация. Това е значително по-малък брой на тестовите групи в сравнение с този, през който преминаха западните ваксини.