"И шофьорите ни свършиха - 7000 вакантни места за автобуси и тирове" четем на първа страница на в. "24 часа"

Заплати от 1800 евро нагоре, но добрите в професията са в Европа

Превозвачи вече не купуват камиони, защото няма кой да ги управлява

Нов тир стои на плаца на фирмата, блокиран и не пътува. При условие че пазарът е във възход и има възможности за много курсове. Няма обаче кой да го управлява.

Ако напишете в гугъл "шофьор" и "работа", ще излязат десетки обяви (какво се търси - виж карето). На българския пазар на труда са влезли много чужди фирми, които искат да наемат основно тираджии.

Прочети още от в. "24 часа"

""Порочната" приватизация сближи опасно ГЕРБ, патриотите и ДПС" е водещo заглавиe на в. "Сега"

С поправка в конституцията управляващите искат да премахнат давността за разследване на раздържавяването

ГЕРБ и ДПС безапелационно засенчиха БСП и "Атака" по демагогия с идеята си да ремонтират конституцията заради "порочната" приватизация. Вчера управляващата партия на Бойко Борисов обяви, че поема курс към промяна на основния закон на държавата, за да бъдат преследвани до дупка виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам. За целта ще бъде премахната давността за този тип престъпления. В момента давност няма само за престъпления срещу мира и човечеството.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Турция прати доклад за "Булгартабак" и контрабандата на цигари в Интерпол", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

За поредна година Анкара се оплаква, че с продуктите на компанията се финансират терористи

Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това става ясно от годишния доклад на KOM, който е публикуван миналата седмица.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Половината от съдените от топлофикация с мизерни доходи" извежда на първа страница в. "Монитор"

Федерация на потребителите прави обща мрежа с КЗП за защита на абонатите

Над половината от дадените на съд от топлофикациите в страната са възрастни и болни хора с мизерни пенсии. Това алармира Емил Георгиев главен секретар на Федерацията на потребителите в България, цитиран от blitz.bg. Той припомни, че за нежеланието на властта да се хармонизира Законът за енергетиката с Директива 83/2012 на ЕС. "Съгласно тази директива потребителят не е задължен да ползва услуга, която не желае да ползва, или да заплаща за непредоставена услуга, каквито са безбройните случаи за заплащане за сградна инсталация. Така топлофикационните дружества прилагат законодателството избирателно, така, както дяволът чете евангелието.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Икономисти: Махнете данъка върху лихвите", четем във в. "Стандарт"

Намаляване на основни данъци и осигуровки, оптимизиране на публичните разходи и повече избор в осигурителните системи, предолжиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) като представиха своя Алтернативен бюджет 2018 г.

Икономистите предлагат премахването на неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии и премахването на данъчни преференции като намалената ставка на ДДС за туризма.

Приемане на бюджет 2018 г. с излишък е най-логичната политика предвид развитието на икономиката, смятат от ИПИ.

През последните две годни страната има висок икономически растеж, а перспективата за следващите 3 години е развитието на икономиката да запази настоящите темпове.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Oбщина Банско отново поиска втори лифт в курорта", пише в. "Капитал"

Идеята този път е строителството да започне чрез стара процедура от 2013 г.

Дългогодишният спор между община Банско и природозащитници за развитието на ски зоната в курорта отново е на дневен ред, след като на прага на туристическия сезон местната власт започна нова акция за изграждане на втори лифт в курорта, съпроводена и от протести на жители на града и общински съветници. Идеята сега е да се иска приключване на процедурата по частично изменение на сега действащия план за управление на Пирин, която е започната още през 2013 г., но така и не се реализира.

Прочети още от в " Капитал"

"Търсете ПОСтерминала!" е заглавиe от в. "24 часа"

Българинът по-често плаща през електронните устройства, отколкото тегли пари през банкомат

Предложението за допълнително ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв. не действа срещу естествения ход на избора на потребителите. Забелязваме устойчива тенденция към нарастване на плащания през банковата система, на употребата на банкови карти, на използването на банкоматите и тя е особено видна през последните години.

Например, ако сравним първото полугодие на 2017 г. с това на 2014 г. ще видим, че плащанията през ПОСтерминали нарастват с 20%, делът на тегленията през банкомат - с 40%, внасянията на пари през банкомати - над 4 пъти. Общо плащанията през банковата система нарастват с над 26-27%. С 30 хил. повече са станали ПОС терминалите като брой за последните три години. Броят на операторите на ПОСтерминали също е нараснал с 23-24 хил. или с около 50 на сто.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Кой всъщност разкри "Дизелгейт"?", пише в. "Сега"

3-ма студенти разпалиха скандала, който струва досега на "Фолксваген" 25 млрд. евро и краят му не се вижда

Арвинд, Хемант и Марк пристигат в САЩ, за да учат в университет. Арвинд Тирувенгадам и Хемант Капана са от Индия, съответно от Ченай и от Бангалор, а Марк Беш е от Бил, Швейцария. Всички те се оказват в американския щат Западна Вирджиния. 

Част от Западновирджинския университет е и институт за изследване на отделяните във въздуха вредни емисии - вероятно това не е областта, за която мечтаете, когато сте на около 30 г. и се стремите към кариера в автоинженерството. Институтът се казва Център за алтернативни двигатели с вътрешно горени и емисии, намира се в грозна желязна постройка в сечище в планините на Западна Вирджиния. С други думи, в средата на нищото.

Прочети още от в. "Сега"

"Бизнесът да привлича младите с работа във вид на игра" пише в. "Монитор"

Положително е, че у нас имаме много образовани възрастни над 55 години. Често безработни не търсят препитание, защото разчитат на близки

- Г-жо Василева, проучванията ви показват, че в последното тримесечие на тази година работодателите в секторите "Строителство", "Минно дело" и "Производство" имат най-голямо намерение да увеличат броя на служителите си. В кои сектори очаквате да имат ръст на търсенето на работна ръка в началото на следващата година?

- В момента правим това проучване, което ще отчете нагласата на работодателите за увеличаване или намаляване на екипите през първите 3 месеца на 2018 сравнено с последното тримесечие на 2017. Очакванията ми са, че работодателите от сектор "Производство" отново ще са тези с най-оптимистични очаквания. Друг сектор би бил "Хотелиерство и ресторантьорство", което е свързано с намирането на персонал за зимния сезон, и работодателите вече са започнали още отсега да набират персонал. Други сектори, които винаги са били силни в търсенето на нови хора, са "Финанси и застраховане", "Недвижими имоти", "Транспорт и комуникации", "Търговия на едро и дребно".

Прочети още от в. "Монитор"

"На Балканите трябва да спрем да си крадем историята", пише в. "Стандарт"

Архимандрит Партений е игумен на Бигорския манастир в Македония. Светата обител бе първата, която подкрепи договора за добросъседство, подписан между София и Скопие от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев на 1 автуст 2017 г.

- Отец Партений, колко близо/далече е съвременният македонец от духовността и вярата като цяло?

- На всички проучвания относно религията, македонецът обикновено се обявява за религиозен. Това показва, че той все пак вярва, има малко благочестие, иска близост с Бога. Може би това се дължи на нашата географска близост до великия духовен център на Атон. На това непрекъснато християнско предание, което чрез нашите предшественици е стигнало до нас. На нашето монашество, което е съществувало в редица светогорски манастири, а и тук, в родината, в някога добре организираната местна църква с роден клир. Такава духовност в нашите традиционно православни семейства едва ли ще изчезне или ще избледнее. Доколко наистина македонецът е близък до православната вяра, това е друг въпрос.

Прочети още от в. "Стандарт"