Рязкото увеличение на вноса на втечнен природен газ от страна на Китай през последните две години може и да създаде много заглавия, но една друга голяма икономика в региона - Индия - се опитва да повтори успеха на съседа си в преминаването на най-чистото и най-бързорастящото изкопаемо гориво, пише Bloomberg.

Докато Китай преминава на природен газ, заменяйки по-мръсните горива като въглища и петрол, качеството на въздуха се повишава. В същото време индийските градове се качват все по-нагоре в негативната класация за замърсяване на въздуха. И това може да увеличи натиска страната да повиши вноса на LNG или да се изправи срещу протести, смята Пол Воган, главен изпълнителен директор на оператора GasLog Ltd.

"Преди, гледайки към 50-те най-замърсени градове в света, 30 от тях бяха в Китай. Сега повечето от тях са в Индия", допълни още той по време на конференция в Лондон.Китай определено успя да изненада индустрията с целенасочеността и непреклонността в процеса по преминаване към природен газ, което доведе до удвояване на вноса за последните години.

Според прогнози на Международната енергийна агенция търсенето на LNG в Индия ще се покачва с 4,9 процента годишно до 2040 г., докато в Китай ръстът ще бъде 4,7 процента за същия период.Индийското правителство вече промотира употребата на газ като мярка срещу замърсяването на въздуха и разширяването на инфраструктурата, включително изграждането на четири допълнителни терминала.