След като е получила скоростно одобрение от властите, Русия ще започне изграждането на първата атомна електроцентрала в Египет "по план", предаде Oilprice, позовавайки се на изданието AllAfrica. Но проектът няма да мине безкритично.

"Навлизането на Египет в производството на атомна енергия е планирано отгоре надолу, природозащитните и правните организации се изказаха резервирано, енергийните анализатори поставиха под въпрос нуждите на страната от подобен проект, а много от детайлите по сделката с Русия са неясни", изтъкна африканското издание.

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Ще бъдат изградени блокове 3 и 4 до 2030 година

Стратегическият проект ще бъде изграден в Дабаа и поне на теория с четирите си реактора ще подпомогне енергийната независимост на страната. А освен построяването на централата, "Росатом" ще бъде отговорна и за доставките на атомното гориво за нея и извозването му от страната, което ще даде значителен политически контрол на Русия над Египет през следващите десет години - договорният срок, за който руските специалисти ще отговарят за поддръжката на съоръжението и обучението на египтяните.

Инвестиране във влияние

Разбира се, изграждането на атомната електроцентрала е придружено от финансирането ѝ - 25 млрд. долара, които формират 85% от цялата сума на проекта. То също идва от Русия. Египет ще започне изплащането едва от 2029 г., а падежът на кредита е 22 години при годишна лихва от 3%.

Това е утвърдена система за завладяване на африканския енергиен сектор от Русия и основния ѝ конкурент на Черния континент Китай, въпреки че на пазара там са също американски и европейски компании. Същата схема беше приложена от "Росатом" наскоро и при изграждането на ядрения център в Кигали, Руанда, с мощност от 10 MW, който трябва да е готов до 2024 г.

"Росатом", Framatome и General Electric се обединяват за АЕЦ "Белене"

Три световни лидера в ядрената енергетика се обединяват за АЕЦ "Белене"

Очертава се оспорвана процедура за избор на стратегически инвеститор за втората българска ядрена централа, според министър Петкова

"Етиопия, Нигерия и Замбия подписаха сходни договори с "Росатом", а страни като Гана, Уганда, Судан и Демократична република Конго имат по-малко инвазивни споразумения с компанията", посочиха неотдавна от DW.

Преди три години "Росатом" се договори с Република Южна Африка за изграждане на осем реактора, за които трябваше да отпусне на страната кредит от 76 млрд. долара, но начинанието беше обявено за противоконституционно. Все пак настоящият президент на страната заяви, че атомната енергетика ще е стратегически приоритет за развитието на РЮА, което означава, че пазарът по всяка вероятност все пак ще бъде овладян от Русия или Китай.

Гигантски перспективи

Инвестирането в енергийни проекти в Африка, освен търговията с оръжия, газ и петрол, които са основните компоненти на стратегията "Фокус върху Африка", не е изненадващ ход за Русия, която през последните години възстановява изгубените връзки със страните от континента, изгубени след краха на СССР.

Според Infrastructure Consortium for Africa около 620 млн. души на континента нямат чист, икономичен и надежден достъп до електричество, а според Световната банка само 39% от жителите на Субсахарска Африка имат такъв.

След 40 години работа Франция затвори най-старата си атомна централа

След 40 години работа Франция затвори най-старата си атомна централа

Вторият и последен реактор на централата "Фесенхайм" в Източна Франция бе изключен

Резултатите от това не са само икономически. Тъй като огромна част от жителите на региона използват твърди горива за нуждите си, обезлесяването продължава, а 600 хил. африканци годишно загиват в резултат на горенето на дървесина, изтъкват в свое изследване от Italian Institute for International Political Studies. "Енергийната криза в Африка има негативно отражение върху цялостния икономически растеж, създаването на работни места, стандарта на живот, здравеопазването и образованието", посочват от института.

Проблемите на "мирния атом"

Въпреки че атомната енергетика е нещо, към което африканските страни се стремят, тя има и своите критици. Само че това не са "зелени" организации, изказващи опасения за сигурността на реакторите или за изхвърлянето на атомните отпадъци.

Основният проблем на Черния континент е водата. И той за пореден път ще стане явен именно в Египет, където падат средно под 80 мм дъжд годишно, което превръща водата в изключително ценен ресурс.

Египет трупа запаси от пшеница като част от мерките срещу коронакризата

Най-големият вносител на пшеница трупа рекордни запаси заради епидемията

Страната изкупува реколтата на местните производители

"Затова основните притеснения са, че са необходими огромни количества вода за охлаждането на атомната електроцентрала и избягването на мелтдаун. Всички други тревоги, свързани със заплахите за здравето, произтичащи от радиацията, или цената на проектите, остават едва на второ място", изтъкват от Oilprice.

Но конкретно в Египет има и друг проблем. Неотдавна в териториалните води на Египет беше открит природен газ, който може да се използва за производството на електроенергия и да остава достатъчно дори за износ. "Това повдига въпроси относно целта на атомната електроцентрала - дали тя наистина е необходима за чистото енергийно бъдеще на страната, или целта е обвързване на известния с ината си Египетски атомен и радиологичен регулаторен орган и известното с жаждата си за власт руско правителство", питат от Oilrpice.