Днес Столична община ще представи проекта за бюджет за следващата година. Какви инвестиции готви администрацията за 2019 година?

Проектобюджета на Столичната община за 2019 г. е 1,623 млрд. лв.

Капиталовата програма е над 551 млн. лв. От тях 58% са средства от европейските програми.

Общо по направление транспорт и транспортна инфраструктура ще бъдат инвестирани 447.9 млн. лв. през 2019 г. 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото (от бул. "Владимир Вазов, през Орлов мост, центъра, "Красно село", "Овча купел" до Околовръстния път при Горна Баня), става ясно от съобщение, публикувано в профила на кмета Йорданка Фандъкова във Facebook.

Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за новите 12 км е 248 млн. лв. и защитени средства от ОП "Транспорт" са 774 млн. лв.

47,5 млн. лв. за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди - в тях влизат 15 големи обекта - разширението на бул. "Филип Кутев", последният участък от бул. "Монтевидео" при новата метростанция, южното платно на бул. "Тодор Каблешков" (от бул. "България" до ул. "Костенски водопад"), пробива на бул. "Петър Дертлиев", Източната тангента от бул. "Ботевградско шосе" до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. "Първа българска армия", бул. "Президент Линкълн", ул. "Народно хоро" в район "Овча купел", ул. "Житница", реконструкция на бул. "Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. "Кукуш", ул. "Йосиф Щросмайер", ул. "Коперник", ул. "Атанас Узунов" и основен ремонт на зоните на централна градска част.

38 млн. лв. за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община.

4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждане на улично осветление.

Догодина ще пуснем и изцяло новото тролейбусно трасе от кв. "Манастирски ливади" до "Люлин".

17,6 млн. лв. ще бъдат вложени в основния ремонт на две ключови трамвайни трасета - по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска".

Ще бъдат закупени и 13 нови нископоови трамвая за 32,8 милиона лева. Други 100 млн. лв. ще бъдат заделени, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", за нови автобуси.

В чистота и възстановяване и поддържане на паркове, градски градини и междублокови пространстваще бъдат отделени 167 млн. лв.

129.2 млн. лв. е бюджета за чистота - с 6 млн. лв. повече от миналата година, които ще бъдат насочени към повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. От тях 8,6 млн. лв. са за поддръжка на зелените площи.

В инвестиционната програма се залагат 17,7 млн. лв. за рекултивиране на старите сметища в кв. "Суходол", в с. Долни Богров и за депо "Садината".

По посока образование ще бъдат насочени 71,2 млн. лв. 18,8 млн. лв. от тях са за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари, а 9,5 млн. лв. в изгражданеот на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища. 42,1 млн. лв. ще бъдат вложени в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден" и Френската гимназия.