Местните власти в Калифорния одобриха мерки, с които цялата електроенергия ще идва от ВЕИ централи през 2045 година. Това прави тази стъпка най-голямата на американския щат в борбата с глобалното затопляне.

Целта на промяната е да се елиминира зависимостта от твърдите горива при захранването на домовете, административните сгради и заводите там. В момента 44% от токът в Калифорния идва от хидроцентрали и други зелени централи, съобщава Bloomberg.

"Промените вече се случват поради икономически причини. Смятам, че Калифорния може да стигне нивото от 100% и за 15 години", посочва анализаторът от Raymond James Financial Павел Молчанов.

Въпреки очакваните позитивни промени опонентите на тази идея смятат, че тя ще бъде трудно осъществима. Основната причина е, че щатът ще трябва да увеличи капацитета на ВЕИ централите с над 200 пъти от този, с който разполагат в момента.

Засега мерките са приети от щатския Сенат, но предстои гуверньора Джери Браун да подпише нормативния акт и да го превърне в закон.