Когато става въпрос за работна сила, няма друга държава в света, която да може да се мери с Китай. С население от близо 1,350 милиарда души азиатската страна е не само икономическа, но и военна сила.

Именно тя има най-многобройната армия в света в началото на 2021 година, показват изчисленията на платформата GlobalFirepower.

Според актуалните данни всяка година в Китай близо 19,8 милиона души навършват възраст за военна служба, а общо армията на страната към 2021 година наброява 2,185 милиона редовни войници. Що се отнася до бюджета за отбрана, той възлиза на 178,2 милиарда долара за настоящата година.

5-те най-мощни сухопътни сили в света в края на десетилетието

5-те най-мощни сухопътни сили в света в края на десетилетието

Как ще изглежда съотношението на бойната мощ през 2030 г., след като войните срещу тероризма приключат

Броят на заетите в армията в Китай е значително по-голям от този на следващите две държави по численост на редовните въоръжени сили. На второ място е Индия с общо 1,445 милиона войници при население от 1,326 милиарда души. Там всяка година възраст за военна служба навършват по 23,1 милиона души, с което страната изпреварва Китай.

На трето място са САЩ с 1,400 милиона редовни войници. При население от 332 милиона души в Щатите всяка година грубо 4,3 милиона души достигат възраст за военна служба.

Останалите две държави, които имат редовна армия, наброяваща над 1 милион души, са Северна Корея и Русия, показват данните. За първата техният брой е 1,300 милиона, а за втората - 1,014 милиона души.

Сред осемте страни с най-голяма численост на редовните въоръжени сили са още Пакистан, Южна Корея и Иран.

Infographic: The Largest Militaries in the World | Statista You will find more infographics at Statista