Пазарът на хранителните стоки у нас е добър, високонкурентен и не липсват стоки. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, цитиран от БНТ.

Той уточни, че проблемът е в стихийното нарастване на цените, заради високите енергийни разходи, както и в цените на фуражите. От Комисията за защита на потребителите вече са започнали съвместните засилени проверки заедно с Агенцията по храните. Засега пазарът е стабилизиран и не се наблюдават драстични увеличения, твърди експертът.

Брашното поскъпна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето как се промениха цените само за седмица

Брашното поскъпна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето как се промениха цените само за седмица

Преди ден министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че има нарушения в ценообразуването на олиото

Прогнозите показват, че цените на зърното и варивата ще се стабилизират, същото се отнася и за цената на олиото, защото на световния пазар стойността му вече спадна с около 500-600 долара. Това обясни председателят на Комисията по стоковите борси Владимир Иванов.

"Най-неприятното е, че имаме свиващо се търсене и повишаващи се цени като икономическо взаимодействие, затова е много важно да овладеем цената на тока", обясни Владимир Иванов.

Цената на агнешкото е скочила с почти 30% за година

На пазара в момента се предлага българско и вносно агнешко, като съотношението е около 50 на 50.

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Агнешкото месо поскъпна, ето с колко

Основната причина е повишената цена на царевицата

"Общо взето пазарът не се интересува българско ли е македонско ли е, опитаха се на 26 лв. да продават, не успяха, а в Перник, например, има един магазин за 40 лева и най-интересното е, че има клиенти", каза Владимир Иванов.

Според него причината цената на горивата у нас да расте, въпреки спада на световните пазари е, че има само един доставчик.

"И не мога да разбера защо "Бритиш петролиум" не влиза тук, борсата е свободна, но той не предлага", коментира още Иванов.