Работата по третия лъч на метрото в София продължава усилено през летните месеци, като първите няколко станции на линията между столичните квартали "Хаджи Димитър" и "Горна баня" ще бъдат отворени през есента на 2019 година.

С общо 15-те метростанции по това трасе обаче няма да приключи разширението на метрото в града. От направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община вече са готови с нов проект за изграждането на допълнителни спирки в четири направления - от квартал "Люлин" към околовръстния път, от Бизнес парка към лифта в Симеоново, от "Черви връх" към "Студентски град" и от "Цариградско шосе" до Военната академия.

Проектът е публикуван на 18 май, като на в края на следващата седмица той ще бъде представен на заседание на органа. В края на юни месец пък ще има обществена дискусия по него, става ясно от информация на официалния сайт на "Архитектура и градоустройство".

Обявиха имената на новите местростанции в София

Обявиха имената на новите местростанции в София

Третият метродиаметър ще свързва "Хаджи Димитър" и "Горна баня"

Линия от "Люлин" до Околовръстен път и Божурище

Според плановете тази линия ще представлява продължение на трасето по булевард "Царица Йоанна" до западната част на Околовръстния път. Целта е да се осигури и връзка с индустриалната зона в Божурище. То трябва да е с дължина от 1,5 километра и да има 2 нови метростанции. Това разширение е планирано за проектиране и изграждане след 2020 година.

Линия от Бизнес парк до лифта в Симеоново

Тази линия трябва да бъде продължение на тази, минаваща по булевард "Александър Малинов". Идеята е тя да стига до булевард "Климент Охридски" и да обслужда "Младост 4", както и ще осигурява връзка до лифта в "Симеоново". Дължината на трасето е 1,7 километра, като са планирани 2 станции.

Линия от "Черни връх" до "Студентски град"

Трасето е разширение на втория лъч на метрото, като целта е линията да свързва кварталите "Лозенец" и "Студентски град". При нея се предвижда да бъдат изградени 4 нови станции, които да покриват от около 4 километра. Те са планирани, както следва:

 • Станция кв. "Витоша", ул. "Стефан Савов";
 • Станция бул. "Симеоновско шосе", ул. "Проф. д-р Иван Странски";
 • Станция спортен комплекс НСА, ул. "Акад. Стефан Младенов";
 • Станция "Студентски град" при Студентска поликлиника.
Метрото между "Хаджи Димитър" и "Красно село" тръгва от догодина (СНИМКИ)

Метрото между "Хаджи Димитър" и "Красно село" тръгва от догодина (СНИМКИ)

8 от 12 станции са готови на 56%

Линия между "Цариградско шосе" и Военна академия

Това е най-дългото разширение на подземната железница по третия лъч, който се развива в момента. Идеята е то да осигурява връзка между булевард "Цариградско шосе" и кварталите "Гео Милев" и "Слатина". Трасето трябва да бъде с дължина от 6,1 километра и 7 нови метростанции.

 • Станция бул. "Цариградско шосе" при кръстовището с "Йерусалим";
 • Станция ИПК "Родина", ул. "Генерал Йордан Венедиктов";
 • Станция "Арена Армеец", ул. "Асен Йорданов";
 • Станция ул. "Асен Йорданов" и "Слатинска река";
 • Станция ул. "Гео Милев" и ул. "Иван Димитров - Куклата";
 • Станция при 93 СОУ, ул. "Николай Коперник";
 • Станция при Военна академия.

По-далечни планове за разширения до "Кремиковци" и "Илиянци"

В публикувания проект не се посочват други планирани разширения. От публикувана карта карта към документа обаче става ясно, че има още две трасета в категорията "далекоперспективни". Едното от тях е за разширяване до "Кремиковци", а другото - до Северна скоростна тангента при "Илиянци".

Снимка 357831

Пълен размер на картата можете да намерите тук.