Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде одобрена за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) на заседание в сряда, съобщава Reuters. Тя ще бъде първият човек от развиваща се държава, която ще стане ръководител на международната институция, допълват от агенцията.

От изпълнителния борд на Фонда са интервюирали Георгиева, която беше номинирана за поста, във вторник. Днес предстои да бъде гласувано нейното назначаване.

Зад избирането на Кристалина Георгиева за директор на МВФ застана френският президент Еманюел Макрон. През миналия месец тя спечели подкрепата и на значителна част от Европейския съюз.

Българският икономист трябва да замени на поста Кристин Лагард, която беше първата жена, ръководила МВФ. Тя застана начело на институцията през 2011 година.

63-годишната Лагард ръководи Фонда по време на дълговата криза в Европа, която се разрази около месец след като тя застана на поста. Сега тя ще бъде назначена за президент на Европейската централна банка след изтичането на мандата на Марио Драги.

Bloomberg: С Кристалина Георгиева начело на МВФ развиващите се пазари ще получат своя представител

Bloomberg: С Кристалина Георгиева начело на МВФ развиващите се пазари ще получат своя представител

Според изданието нейният избор за поста е почти "гарантиран"