Цените на златото сякаш си поемат дъх, след като през последните месеци достигнаха рекордни стойности, подкрепени от силното търсене, водено от Китай. През първото тримесечие на годината обаче виждаме рекорден ръст на добивната продукция от 4% спрямо предходната година. Задава се обаче още един проблем и той е свързан с недостиг на благородния метал, съобщава CNBC.

Според последните данни на Международната търговска асоциация производството в мините се е увеличило само с 0,5% през 2023 г. спрямо предходната година. През 2022 г. растежът беше 1,35% на годишна база, а година по-рано - 2,7%, докато през 2020 г. световното производство на злато регистрира първия си спад от десетилетие - с 1%.

Схемата, по която контрабандно злато за $35 милиарда достига до световните пазари

Схемата, по която контрабандно злато за $35 милиарда достига до световните пазари

Голяма част от благородния метал е от Африка и достига до Дубай

"Мисля, че след 10 години на бърз растеж от около 2008 г. насам минната индустрия намира за трудно да отчете устойчив ръст на производството", коментира главният пазарен стратег на WGC - Джон Рийд.

Снимка 612968

Източник: iStock

Мащабният добив

Мащабният добив на злато е капиталоемък и изисква значителни проучвания и разработки, като отнема средно от 10 до 20 години, преди една мина да е готова за производство, подчертават от WGC. Дори по време на процеса на проучване вероятността дадено откритие да се превърне в мина е малка, като само около 10% от откритите златни находища в света съдържат достатъчно метал, за да се пристъпи към добив.

До момента са добити около 187 000 метрични тона злато, като по-голямата част от тях идват от Китай, Южна Африка и Австралия. Запасите от благородния метал, които могат да бъдат изкопани, се оценяват на около 57 000 тона, според информацията на Геоложката служба на САЩ.

Осигуряването на лицензи и разрешителни, необходими преди минните компании да започнат работа, може да отнеме няколко години. Освен това много минни проекти се планират в отдалечени райони, които изискват инфраструктура като пътища, електричество и вода, а това води до допълнителни разходи за изграждането на тези мини и финансирането на операциите.

"Все по-трудно е да се намери злато, да се разреши, да се финансира и да се експлоатира", казва Рийд.

Златодобивната индустрия определено се затруднява да поддържа ръст на производството. Находищата на благородния метал стават все по-трудни за откриване, а недостигът на злато тепърва ще се превръща във все по-сериозен проблем.

Злато или Биткойн: Дилемата на Южна Америка

Злато или Биткойн: Дилемата на Южна Америка

И двата актива имат много добро представяне в последно време, но какво следва?