Влиянието на промените в климата върху производството на храна и начините на хранене може да струва до половин милион живота в следващите няколко десетилетия. Това прогнозира ново проучване на университета в Оксфорд.

Според него 500 000 души ще загинат до 2050 г. от здравословни проблеми, свързани с повишаването на глобалната температура и промени в начините на хранене, казва анализът, публикуван в медицинския журнал The Lancet.

По-малката консумация на плодове и зеленчуци и промяната в телесното тегло могат да увеличат риска от неинфекциозни болести като сърдечни удари или рак. Според негативния сценарий количеството храна може да намалее с 3.2% на човек от населението до 2050 година именно заради промените в климата.

Най-силно ще бъдат засегнати страни с нисък и среден стандарт на живот, най-вече в югоизточна Азия, както и Тихоокеанския регион. Това включва и Китай и Индия.

„Климатичните промени ще имат негативен ефект върху бъдещата смъртност, дори при оптимистичен сценарий”, коментира Марко Шпрингман, анализаторът, ръководил на проучването.