Шофьорите във Великобритания бяха ударени от рекордно месечно покачване на цените на бензина през юни. Анализ на Британската компания за автомобирни услуги (RAC), цитиран от Sky News е установил, че средната цена на литър гориво на Острова само в рамките на един месец се е повишила от 1,74 на 1,91 паунда.

Това е най-високото месечно увеличение от 2000 година насам. Повишаването на цените добави повече от £9 към разходите за зареждане на традиционния за страната 55-литров семеен бензинов автомобил.

Goldman Sachs: Великобритания е на прага на рецесия

Goldman Sachs: Великобритания е на прага на рецесия

През второто тримесечие БВП на страната ще се свие с 0,7%

Междувременно, средните цени на дизела също се повишиха - с 15,6 пенса за литър, завършвайки месец юни на 199,1 пенса или 1,91 паунда. RAC предупреждава, че се очакват още по-високи цени, заради покачването на цената на петрола в отговор на повишеното търсене и продължаващите опасения за доставките, свързани с войната в Украйна.

Средните цени на горивата във Великобритания са се увеличили с около 27 пенса на литър за бензина и с 21 пенса на литър за дизела, откакто вече бившият канцлер Риши Сунак въведе намаление на митата с 5 пенса през месец март.