Таванът на дълга започва да прилича на времето: всички говорят за него, но никой не може да направи много по въпроса. Предвижда се продължаване на конфликтите във Вашингтон, но безизходицата между Белия дом и републиканците в Конгреса продължава. Въз основа на историята, малко вероятно е да бъде решен преди датата X - когато касата на Министерството на финансите най-накрая е празна.

С тази дата, определена за 1 юни от министъра на финансите Джанет Йелън, Уолстрийт се движи предимно настрани с явна липса на волатилност засега. Най-вероятният тласък за сделка би бил гневът на фондовия пазар.

Ще има достатъчно време за паника. Наистина, дългогодишният наблюдател на Вашингтон Грег Валиер, главен политически стратег на САЩ в AGF Investments, смята, че Конгресът вероятно ще рита отново кутията с наближаването на фалит, може би до ваканцията на 4 юли или дори до края на текущата фискална година на 30-ти септември.

Междувременно, инвеститорите се насочиха към традиционните убежища от риска: краткосрочните парични пазари, които предлагат доходност, близка до 5%, след последното повишаване на лихвения процент от Федералния резерв. Толкова висока безрискова възвръщаемост не е виждана отпреди финансовата криза от 2008-09 г.

В същото време златото тихо се доближи до рекордното си ниво. Бихте си помислили, че по-високите доходи биха били отрицателни за благородния метал, който не плаща лихва. Но това не се оказа възпиращ фактор за покачването на златото, тъй като централните банки в чужбина диверсифицират своите резерви далеч от зелените пари.

Въпреки споровете за тавана на дълга, Чичо Сам няма големи проблеми с набирането на милиарди на дълговия пазар. По ирония на съдбата обаче той установи силно търсене на 30-годишни облигации през изминалата седмица, но трябваше да плати, за да вземе заем за малко под 30 дни.

Четириседмичните съкровищни бонове, продадени на търг в четвъртък, привлякоха висок дисконтов процент от 5,605%, еквивалентен на доходност на облигациите от 5,723%, поради очевидното безпокойство на инвеститорите, че неизпълнението на задълженията може да означава, че не им се плаща навреме на падежа на 13 юни.

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

В Индия златните бижута и други такива изделия са най-желаният подарък

За разлика от това, осемседмичните съкровищни бонове, продадени на търг по същото време, се продават при много по-нисък дисконтов процент от 4,680% (еквивалентна на облигация доходност от 4,793%).

Институционалните участници в търга приеха много по-ниска доходност за сигурността, че двумесечните книжа ще бъдат платени безпроблемно на падежа на 11 юли, ако дотогава е въведен нов лимит на дълга.

Други, включително бившият крал на облигациите на Pimco Бил Грос, посъветваха да се вземе почти пълния процентен пункт в допълнителната годишна доходност на по-късите облигации, въпреки опасността за първи път Америка да не изплати дълга си навреме.

Далеч по-малко забелязан е стабилният напредък на златото, което достигна 52-седмичен връх от $2048 за унция на 4 май за спот-месечния фючърсен договор Comex, малко по-малко от рекордните $2051,50, достигнати на 6 август 2020 г., според статистиците на Dow Jones.

Спот цената на благородния метал, се отдръпна от скорошния си връх, за да се установи на $2014,70, което все още е нагоре с 10,72% от началото на годината и е по-добро от печалбата на S&P 500 от 7,58% през този период.

Дори по-уместно, златото се търгува както през лятото на 2011 г., според клиентска бележка от наблюдателите на политиката на Вашингтон, водени от Даниел Клифтън. Това беше по време на кризата с тавана на дълга, която доведе до първото намаление на кредитния рейтинг на САЩ от Standard & Poor's до AA+ от перфектния преди това AAA.

Покачването на златото по време на период на по-високи лихвени проценти трябва да изпрати предупреждение за финансите на САЩ и международния статут на долара. Централните банки са добавили 228 метрични тона от метала към своите резерви през първото тримесечие, според Световния съвет по златото. Това последва рекордно добавяне от 1136 метрични тона през 2022 г., по време на което Китай възобнови покупките си.

Нарастващите геополитически рискове и увеличаващата се инфлация стимулират търсенето, особено след западните санкции срещу Русия, след като тя нахлу в Украйна. По-високите алтернативни разходи за държане на злато очевидно се компенсират от опасенията относно ефекта от правителствените санкции върху глобалната финансова система, която е доминирана от долара.

В допълнение, съществуват традиционните притеснения за дълг, неизпълнение и инфлация. Във Вашингтон обаче има самодоволство, че това е политически въпрос, а не икономически или финансов, пише екипът на Strategas Washington, въпреки това, което те наричат "експлозия" в разходите за лихви по дълга на нацията.

Dundee Precious Metals търси нови 24 000 унции злато в мината "Челопеч"

Dundee Precious Metals търси нови 24 000 унции злато в мината "Челопеч"

Канадската компания ще изхарчи до $6 милиона за проучвателна дейност

През последното десетилетие на рекордно ниски ставки Конгресът успя да намали данъците и да увеличи разходите без увеличение на разходите за финансиране на този дълг. "Безплатният обяд свърши", пишат те. За първи път от 40 години разходите за обслужване на дълга на САЩ се увеличават. Лихвите поеха 12,7% от данъчните приходи през април, което е рязко увеличение от 11,7% година по-рано, оставяйки по-малко място за други разходи.

В исторически план, когато нетните лихвени разходи достигнат 14% от приходите, финансовите пазари са наложили строги икономии на правителството. "Въпрос на време е бдителните служители да пристигнат, а таванът на дълга е само началото", прогнозира екипът на Strategas.

Има и друг изход. Истинското бреме на държавния дълг понякога се намалява чрез "финансова репресия", комбинация от инфлация и потискане на лихвените проценти, както пише икономистът Кармен Рейнхарт от Харвардската школа Кенеди. На практика това е скрит данък върху притежателите на облигации, които се изплащат в долари, чиято стойност е намалена от инфлацията.

През 70-те години облигациите се наричат "сертификати за конфискация", тъй като губят стойност в реално изражение. Златото скочи над 800 долара до януари 1980 г. от предишната си фиксирана цена от 35 долара за унция според паричната система на Бретън Уудс. Така че благородният метал послужи като компенсация на този инфлационен данък върху активите с фиксиран доход.

Да се откажем от добива на злато: Възможно ли е?

Да се откажем от добива на злато: Възможно ли е?

Производството му е един от най-разрушителните процеси за околната среда и човешкото здраве

Още веднъж изглежда, че жълтият метал е предупреждение за предстояща дългова буря.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато.