Северна Корея е ускорила малко познатата си програма за превръщане на излишъка си от въглища в синтетичен газ. Това помага на изолираната страна да намали зависимостта си от чуждестранен петрол и да се справи със санкциите, насочени към ядрената ѝ програма, пише The Wall Street Journal.

Пхенян разчита на метода за опора на икономиката си срещу санкциите, наложени от Организацията на обединените нации, които ограничават вноса на петролни продукти. През последните години страната увеличава използването на технологията, като тя вече се ползва в някои от най-големите заводи за стомана и цимент, които преди това са разчитали на вносен петрол.

Превръщането на въглищата в синтетичен газ освобождава и част от вносното гориво за армията.Китай, отдавнашен съюзник, е предоставил технология и експертиза. Една китайска компания посочва, че през юли е осигурила съоръжение, което може да произведе 40 000 кубични метра синтетичен газ на час в индустриална зона на север от Пхенян.

Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото чудо на Виетнам?

Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото чудо на Виетнам?

Преди двете държави са еднакво бедни. Днес Виетнам има 3 пъти по-голям БВП на глава от населението

Това количество е равно на около 10 процента от годишния внос на петрол през последните години, според Дейвид Фон Хипер, експерт в Nautilus Institute.

Технологията, изобретена в края на 18 век, вече е помогнала на множество изправени пред санкции държави. Нацистка Германия я е използвала за производството на синтетични горива за танкове и самолети през Втората световна война. Южна Африка, ударена от петролно ембарго през 80-те, също е ползвала подобна технология.

САЩ се надява, че санкциите ще убедят лидера на страната Ким Чен Ун да постигне ядрена сделка, за да получи икономическа помощ. Разговорите обаче вървят бавно. Според централната банка на Южна Корея, икономиката на Северна Корея се е свила с 3,5 процента миналата година.

Северна Корея има резерви от около 14,7 милиарда тона въглища. Повечето от добива се изнасяше, но новите санкции ограничиха търговията и оставиха Пхенян с излишък.

Превръщането на въглища в газ не е нито нова, нито особено сложна технология: обикновено въглищата се нагряват под налягане и те се разделят на химически компоненти, които формират синтетичен газ. Тази технология не се използва широко, тъй като е по-скъпа от използването на петрол.

Северна Корея се е сдобила с германска технология за процеса от Съветския съюз през 60-те години, но почти не я е разработвала.

Северна Корея може да има богатство, изчислявано на 6 трилиона долара

Северна Корея може да има богатство, изчислявано на 6 трилиона долара

Икономиката й може да нарасне до 100 милиарда долара в следващото десетилетие