Въпреки че Виетнам е третия по големина износител на ориз глобално, заради нарастващите цени на суровината, която удари 9-годишен връх, страната за пръв път от три десетилетия започна да внася, при това от основния си конкурент - Индия, предаде Reuters.

Същевременно стана ясно, че производството във Виетнам тази година ще е по-ниско, което означава, че в Азия изобщо предлагането ще се понижи, след като и другият основен производител - Тайланд, отчита понижение на износа. Затова експертите очакват до края на 2021 г. цените на ориза да продължат да растат.

Договорените доставки на ориз от Индия през месеците януари и февруари тази година вече възлизат на 70 хил. тона при цена от 310 долара за тон и франко борд доставка. При него купувачът е страната, която понася щетите, ако такива настъпят по време на транспорта.

"За пръв път изнасяме за Виетнам", каза президентът на Асоциацията на износителите на ориз Кришна Рао пред Reuters. "Цените в Индия са много привлекателни, а огромната ценова разлика в двете страни прави експорта възможен."

Тази значителна разлика се равнява на над 100 долара за тон, като във Виетнам цената възлиза на между 500 и 505 долара за тон, а в Индия - между 381 и 387 долара за тон. А тъй като оризът е основна храна в много части на света, нарастването на цената му доведе до опасения за увеличаване на глада в региони като Субсахарска Африка, където търсенето традиционно расте, паралелно с покачването на населението. Тази част на света понесе допълнителен удар и от мерките срещу коронавируса, които допълнително свиха разполагаемия доход на индивидите в нея.

Цените на царевицата и соята на борсите удариха над 6-годишен рекорд

Цените на царевицата и соята на борсите удариха над 6-годишен рекорд

Причината са сушата в Бразилия, забраната за износ в Аржентина и слабият долар

Но цената на ориза вероятно ще бъде изправена и пред друга причина за растеж - трупането на запаси от всяка страна. Във Виетнам на склад бяха оставени над 270 хил. тона само през миналата година, с което страната се надяваше да гарантира доставките за населението. Само че, както почти всяка държавна политика, и тази се увенча с пълен провал.

"Качеството на ориза в складовете е толкова ниско, че той не е подходящ за директна човешка консумация, а само за производство на животински храни и бира", каза търговец на ориз, базиран в град Хо Ши Мин.

Но Виетнам не е единственият, който внася ориз от Индия за пръв от десетилетия. Заради ценовите динамики, в самия край на 2020 г. това направи и Китай, въпреки че двете страни са на ръба на въоръжен конфликт и напрежението между тях ескалира значително. Това се случва за пръв път от над 30 години, припомнят от Zero Hedge.

Както посочихме в money.bg, цените на ориза не са единствената основна храна, която поскъпва в глобален план. През миналата седмица стана ясно, че соята и царевицата удариха над 6-годишен рекорд на Чикагската стокова борса, основно заради затруднения на производството в Южна Америка. Така поскъпването на ориза е поредната лоша новина за хората, тъй като означава, че поне в някои региони по света цените на хранителните продукти изобщо ще нараснат, докато техните доходи се свиват на фона на кризата, създадена от правителствата.