Въпреки че Великобритания се кани да разхлаби ограниченията и да възстанови част от бизнеса, като отвори заведенията и хотелите в началото на юли, нарастващите разходи за подкрепа на заетостта на Лондон показват, че икономиката все още изпитва сериозни затруднения.

Компаниите на Острова потърсили помощ за защита от безработица за 100 000 служители през последната седмица като част от плана на правителството за подкрепа до общо 9,2 милиона работни места.

За същия период разходите на кабинета на премиера Борис Джонсън в тази посока са се увеличили до 22,9 милиарда паунда или 28,5 милиарда долара от 20,8 милиарда паунда седмица по-рано, пише Bloomberg.

Това е най-големият ръст на разходите от началото на юни насам. Увеличението е обяснимо до някаква степен с това, че заплатите на голяма част от служителите, включени в програмата, се изплащат през втората половина на месеца.

От друга страна от самоосигуряващите се лица в страната, които са включени в друга програма, 2,6 милиона са потърсили държавна помощ в размер на общо 7,6 милиарда паунда.

Междувременно днес стана ясно, че Лондон разхлабва ограничителните мерки, като от 4 юли хотели, барове, ресторанти и кина отварят врати за първи път от март насам.