Войната в Украйна разрушава глобалните енергийни пазари и краткосрочните усилия на държавите по света за намаляване на парниковите емисии. Продължаващото неистово търсене на енергийни доставки, които да не са руски, особено в Европа, ще поддържа глобалните въглеродни емисии повишени, предупреждават повечето експерти по околна среда. Поне в краткосрочен план това е картинката.

Основната причина е ясна. Използването на въглища днес расте навсякъде. В същото време тежките индустрии на Русия, като производството на стомана и метали, сега не са в състояние да прилагат вносни технологии за намаляване на емисиите, тъй като Западът непрекъснато засилва санкциите срещу Москва, заради нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Русия е четвъртият по големина източник на въглероден диоксид в света. През октомври 2021 година Москва обяви цел за нулеви емисии до 2060-а. Основният метод на Русия за достигане до това ще бъде удвояване на възобновяемите източници на енергия и драстична промяната в горското си стопанство между 2030-а и 2050 година, съобщава Climate Action Tracker. И това наистина можеше да се случи преди Русия да нахлуе в Украйна и да промени глобалните енергийни пазари и търговските потоци. Вероятно завинаги.

Добивът на въглища в България се удвои

Добивът на въглища в България се удвои

Производството на нефтопродукти е възстановено до обичайните си нива

Европа осъзна, че няма как да остане зависима от Русия за голяма част от енергийните си доставки и търси всички възможни алтернативи за замяна на вноса на руски петрол, природен газ и въглища. И докато Европейският съюз удвоява нивата на възобновяемата енергия, за да замени в крайна сметка изкопаемите горива от Русия в дългосрочен план, краткосрочните решения на енергийната криза включват запазване на всички алтернативи на масата, включително забавяне на постепенното спиране на въглищата в някои страни.

Гърция например планира да засили усилията си за проучване на природен газ в опит да намали зависимостта си от 40% от руския газ и ще удвои производството си на въглища през следващите две години, за да намали използването на руски природен газ .

Войната в Украйна накара Европа да се откаже от зависимостта си от руските изкопаеми горива, но докато възобновяемата енергия не стане наистина широко разпространена алтернатива на тези горива, ЕС ще се стреми да си набавя изкопаеми горива извън Русия, включително чрез значително увеличаване на вноса на втечнен природен газ.

В идеалния случай Европа би искала да не зависи от никакви изкопаеми горива, независимо от източника, но в краткосрочен план тя няма твърде много възможности за избор, освен да увеличи използването на неруски нефт, газ и въглища.

На други места по света, като Китай и Индия, които са и едни най-големите замърсители в света, се дава ясен приоритет на енергийната сигурност пред краткосрочните усилия за намаляване на вредните емисии. Напротив, в тези държави се увеличава драстично използването на въглища, заради нестабилните и рекордно високи цени на природния газ.

В Русия усилията на компаниите за декарбонизация са в застой. Финансовите и технологични препятствия, дължащи се на санкциите и напускането на западни компании, включително тези с опит в подпомагането на декарбонизацията на индустриите, ще забавят ангажиментите на Москва за намаляване на емисиите. И тъй като западните компании търсят алтернативи за руските стоки, руската индустрия няма особена мотивация да намали замърсяването.

"Тези стимули за развитие на възобновяеми източници, за развитие на енергийна ефективност - те просто ще изчезнат", заяви пред Bloomberg Татяна Митрова, която е експерт в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

"Защо трябва да инвестирате в спестяване на енергия, ако горивото е толкова евтино и в същото време вече нямате достъп до енергийно ефективни технологии", пита риторично Митрова.

През 2021 година Глобалните емисии с въглероден диоксид, свързани с енергията, скочиха до най-високото ниво, виждано някога, съобщи Международната енергийна агенция през март. Причината: светът разчиташе предимно на въглища за захранване на икономическото си възстановяване след пандемията.

Вредните емисии могат да се повишат още тази година, тъй като светът е фокусиран върху енергийната си сигурност. Дългосрочните планове за нулево замърсяване на развитите икономики, като тези на ЕС и САЩ, остават. Но в по-краткосрочен план усилията за осигуряване на електроенергия и отопление и за намаляване на сметките за потребителите могат да доведат до неуспех в глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Защо планът на Европа за ограничаване на вредните емисии е лоша новина за САЩ, Китай и Индия?

Защо планът на Европа за ограничаване на вредните емисии е лоша новина за САЩ, Китай и Индия?

Той предстои да бъде обсъждан в следващите 2 години