Цените на калай са на върхове, които не са наблюдавани от 2011 г. досега, пише Доминик Фризби за MoneyWeek. Металът, който свързваме с консерви и панорамни алеи, е от съществено значение за бързо разрастващата се световна електронна индустрия, производството на полупроводници, внедряването на 5G мрежи и интернет на нещата (IoT), при който все уреди, вариращи от тостери до самоуправляващи се автомобили, са свързани онлайн.

Калаят се използва за запояване платки и окабеляване, формиращи около 50% от годишното му търсене. В електромобилите калаят се използва в оловно-киселинните и литиево-йонните батерии, които отчитат повишено търсене на метала. В САЩ той се използва за химически стабилизатори към PVC тръбите и облицовките. Металът традиционно се използва и за калайдисване на медни сплави. В бъдеще търсенето му ще расте, тъй като слънчевите фотоволтаици, термоелектрическите материали, производството на водород, горивните клетки и катализатори за улавяне на въглерод имат нужда от калая.

Същевременно предлагането понесе удар. Десетгодишният мечи пазар обезкуражи инвестициите в нови мини и съществуващи съоръжения. Най-големият производител на калай е Китай, но много от неговите топилни заводи имаха съкращения или спряха производството. Мианмар беше друг голям производител, но заради политически проблеми износът спадна. Латиноамериканските доставки са изправени пред проблеми, идващи от коронавируса. Износът на Индонезия спадна с около 40% заради пандемията и екологичните проблеми.

Консултантската компания CRU изчислява, че предлагането изостава от търсенето с 8 хил. тона през 2020 г., което прави три последователни години на дефицит. Пазарът, възлизащ на общо 350 хил. тона, ще има дефицит от 2,7 хил. тона и през 2021 г., според Международната асоциация за калай.

Запасите на Лондонската метална борса (LME), където се търгува по-голямата част от калая в света, са на рекордно ниски нива, а Китай увеличава резервите си, за да постигне целта за самодостатъчност в полупроводниците. Запасите на LME са малко повече от два дни от световното потребление, а преди година те бяха седем пъти по-високи. Смята се, че извънборсовите инвентари също са на критични нива. Виждаме класически бичи пазар.

Трудно е да купите калай директно. За да играете на този пазар, трябва да се обърнете към акциите на минните компании. Strategic Minerals (тикър SML) например точно се опитва да отвори отново една от старите мини на калай в Корнуол, но основният му фокус е медна мина в Австралия.

Друг пример за компания, която се опитва да върне затворените мини в производството, е Cornish Metals (тикър CUSN). Тя проучва, разработва и се стреми да отвори отново два проекта на Корнуол, включително мината Саут крофти, която спря дейност през 1988 г. след 400 години непрекъснато производство. Cornish Metals е популярен, но трябва да кажа, че не съм сигурен доколко ще бъдат приспособени към екологичните изисквания, които ще бъдат налице за повторното отваряне на мини, въпреки текущия напредък в технологиите.

Ако искате успешна мина, помислете за листнатите в Канада Alphamin (тикър на TSX Venture Exchange: AFM), с пазарна капитализация около 700 млн. щатски долара, която има евтини, печеливши мини в Демократична република Конго. Тази конкретна държава може да не ви допада, за което няма да се изненадам, но мината в момента произвежда добре.

Що се отнася до акции, които могат да накарат вашата инвестиция да се увеличи с няколко пъти или пък да загубите всичко, помислете за Afritin (тикър ATM). В допълнение към проектите за калай в Южна Африка, те са в процес на въвеждане на проекта Уис в Намибия, някога най-големият отворен рудник за калай в света, отново в експлоатация и обявиха, че "производството на концентрат за производство на калай възлиза на 194,5 тона за четвъртото тримесечие, което представлява 28% тримесечно увеличение в сравнение с предходното тримесечие и надхвърля целта от 180 тона производство. Общото производство за финансовата 2021 г. възлиза на 473 тона калаен концентрат."

Важното в този отрасъл в момента е: това е бичи пазар. Всичко се покачва по време на такъв. Въпреки че има потенциал да върнете инвестицията си многократно, има много неща, които могат да се объркат. Стойте наоколо достатъчно време, но не дълго.

Авторът притежава акции на компаниите, описани в текста. Статията не е инвестиционен съвет