Все по-строги регулации за устойчиво развитие, отговорност към природата, обществото и корпоративното управление. Все по-силна политизация на ESG. Все по-голям фокус върху метрики отвъд въглеродния отпечатък. Ето само няколко от "зелените" предизвикателства пред бизнеса през следващите 5 години. Те вече са важни за всички компании - отдавна мина времето, когато това беше грижа само за най-големите.

Д-р Мат Бел, който отговаря за услугите по линия на климатичните промени и устойчивото развитие в Ernst & Young, коментира пред ESG Today къде фирмите трябва да насочат своите усилия.

Регулация без компромиси

Регулаторите по света разширяват своя периметър на действие, а в нормативната им база се прецизират всички текстове, които до момента са били достатъчно неясни, за да се възползват компаниите от тях, посочва Бел.

Той дава пример с новата Директива за отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта (CSRD), която ще задължи 50 000 европейски компании да дават подробен отчет по въпроси, свързани с устойчивостта - при това, при изисквания, аналогични по своята строгост на тези за финансовите отчети.

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Става дума за подаването на информация за устойчивото развитие на предприятията

В САЩ също се очертават промени в начина, по който бизнесът дава информация по линия на климата и ефектите от дейността върху него. Това е показателно за амбицията на Вашингтон да догони Европа по отношение на регулациите, коментира експертът.

Темата става политическа

В САЩ цели 18 щата се обединиха срещу опитите на Белия дом да наложи по-устойчиви политики за бизнеса. Водят се и дела срещу големи банки, които са отказали да инвестират в проекти от традиционната енергетика. Съпротивата срещу ESG е политически въпрос без скорошно лесно решение, а вероятно и в други държави консервативните кръгове тепърва ще се опитват да винят "зелените" политики за всяка несполука.

Републиканците vs Байдън заради ESG инвестициите

Републиканците vs Байдън заради ESG инвестициите

Министерството на труда ще позволи на пенсионните фондове да следват критерии за устойчиво развитие

"Виждаме някои концентрирани върху ESG инвеститори да се огъват под натиска в случаите, в които компаниите, в които са инвестирали, не са оправдали очакванията в краткосрочен план - без значение колко е силна дългосрочната им "зелена" стратегия. За да останат силни, компаниите трябва да се концентрират върху солидната подкрепа за устойчивостта в ключовите замесени в процесите лица", подчертава Бел.

Финансовият директор трябва да мисли (и) за устойчивост

След като очакванията към ESG отчетите вече са като към финансовите такива, финансовите директори вече трябва да са по-ангажирани с документирането на усилията за постигане на устойчивост в компанията, подчертава д-р Бел.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

По думите му, освен всичко друго, така ESG информацията вече ще има и равна тежест с финансовата такава при вземането на стратегически решения. Това означава и че метриките на устойчивото развитие няма да са просто регулаторни изисквания за покриване, а ще могат да се превърнат в насоки за развитие и растеж.

При инвеститори и клиенти, които все повече търсят "зелени" продукти и решения, правилната стратегия води до конкурентни предимства.

"Зелен" си колкото най-слабото си звено

Компаниите могат да правят много за ESG в рамките на собствените си процеси, но крайният резултат зависи от много фактори, които не се вземат под внимание в достатъчна степен, подчертава експертът. Затова и ЕС вече работи по директива, която ще изисква от компаниите да насочат вниманието си към своите вериги на доставки - спазват ли партньорите човешките права, зачитат ли екологичните стандарти и т.н.

Най-големият източник на замърсяване в Европа, за който вероятно не сте и чували

Най-големият източник на замърсяване в Европа, за който вероятно не сте и чували

Неговият обем е 5 пъти по-голям от изхвърляните от домакинствата отпадъци

Всяка слабост става "черна точка" не само за пряко отговорния за нея, но и за всички по веригата след него - служителите, клиентите, инвеститорите, а и регулаторите няма да се трогнат от разделното събиране на отпадъци в централния офис, ако междувременно основният продукт зависи например от нерегламентиран детски труд, който отравя уникални екосистеми някъде другаде по света.

Биоразнообразието е новият въглерод

След като се изговори, изписа и (в известна степен) направи много в посока намаляване на въглеродните емисии, през следващите 5 години големият разговор за устойчивото развитие ще се насочи към биоразнообразието, категоричен е д-р Бел.

Той подчертава, че въпросът за извличането на стойност от природата и ефекта върху нея вече е актуален за сфери извън познатите дърводобив и минно дело. Според Световния икономически форум половината от световния БВП зависи по един или друг начин от природата.

Затова и не е достатъчно просто да се опитваме да запазим конкретни видове и екосистеми.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.