Много вероятно е да не сте чували за Gitlab - основаната в Сан Франциско ИТ стартираща компания, която наскоро успя да набере финансиране от 100 милиона долара и да мине границата на пазарна капитализация над 1 милиард долара.

Дотук обаче тя не впечатлява с нищо, за да ни накара да запомним името й. Това обаче се променя бързо, когато споменем, че освен доста успешна фирмата има близо 400 служители в 45 държави по света, но няма нито един физически офис.

"Нашите служители не трябва да избират между това дали да останат близо до семейството си или да преследват кариерно развитие", казва Барби Брюър, която е един от ръководителите на старт-ъпа. Тя обаче споменава, че в някои случаи работата от разстояние може да породи проблеми в комуникацията между колегите, когато работят по общ проект.

От Gitlab обаче са измислили решение и на това - компанията е известна именно с това, че предлага софтуер да работят заедно и да споделят общи задачи, без физически да са на едно място, пише сайтът Quartz.

Все пак от ръководството на фирмата признават, че работата от разстояние може да бъде пречка за изграждането на обща работна култура. Заради това те често организират различни инициативи за служителите си, като по време на тези дейности е строго забранено да се говори за работа.

Мениджърите на Gitlab с времето обаче са осъзнали, че колкото и парадоксално да изглежда за поддържането на добра комуникация е добре от време на време да събират служителите си на едно място. Ето защо всяка година компанията организира обща среща на различно място.

През тази година, например, събитието е организирано в Кейптаун. През миналата пък екипът им е пътувал до гръцкия остров Крит.

Нещо повече - компанията плаща на служителите си да посещават свои колеги в различни части на света. През миналата година, например, двама души от екипа им са били доброволци да прекарат шест работни месеца с 49 различни свои колеги в 14 държави.