Длъжността президент на най-големия руски автомобилен производител, вместо Никола Мор, ще заеме от 1 юни 2018 година Ив Каракатзанис. Това съобщи днес основният акционер в АвтоВАЗ - Alliance Rostec Auto BV. 

Никола Мор оглави "АвтоВАЗ", производителят на популярната руска марка Лада, през март 2016 г., замествайки на поста Бу Андерсон, по чието ръководство бе разработена актуалният моделна гама "Веста".

Мор ще се съсредоточи върху задълженията си на старши вицепрезидент Renault и ръководил за региона Евразия, а така също и като зам.-председател на съвета на директорите на АвтоВАЗ. 

Той ще продължи да контролира финансовото оздравяване на предприятието и изпълнението на средносрочните планове на компанията.

За момента Ив Каракатзанис остава генерален директор на Renault в Румъния като отговаря за цялата производствена и търговска дейност на компанията в страната.

Той заема също така длъжността президент и генерален директор на Automobile Dacia SA, която е най-голямата частна компания в Румъния. А марката автомобили Dacia е една от най-бързо растящите в Европа.

Своята кариера в Renault Ив Каракатзанис е започнал през 1992 година. До идването си в Румъния той е заемал позицията индустриален вицепрезидент за Евразия и вицепрезидент по вътрешнофирмените доставки.

Припомняме, през април тази година "Ростех" и Renault завършиха втория етап от докапитализацията на АвтоВАЗ. Делът на основния акционер холандското дружество Alliance Rostec Auto B.V. - бе увеличена от 64,6% до 83,5%. Сега в смесеното холандско дружество 61,1% принадлежат на Renault, а 38,9% - на "Ростех".