19 британски граждани, работили за услугата за споделени превози Uber, заведоха дело срещу американската корпорация. Вчера стана ясно, че те са завели иск срещу нея за нарушаване на правата им като нейни служители.

Шофьорите на Uber настояват, че те трябва да бъдат възприемани като персонал на компанията, а не като самоосигуряващи се лица. Те искат от фирмата да им гарантира платен отпуск, болнични, както и получаването на минимална заплата.

Последното е посочвано, като условие от особена важност за хората, завели иска. Причината е, че по техните думи от Uber изплащат месечни възнаграждения, които са по-ниски от минималната работна заплата във Великобритания.

Според техните изчисления през лятото на 2015 г. те са получавали по 5 паунда на час на фона на задължителния минимум от 6,70 паунда на час към този период, пише Independent.

“От компанията твърдят, че на база на всички превози, направени през приложението, ми е било плащано средно по 13,77 паунда на час”, коментира Джейм Фарар, който е един от шофьорите.

“Когато сметнах нетните си доходи след всички удръжки обаче се оказа, че през 2015 г. съм получавал по 5,03 паунда на час”, обяснява той.

От Националната асоциация на работниците във Великобритания настояват Uber да счита всички шофьори, като служители и да им осигурява “всички основни права на работниците, като минимална работна заплата и платени отпуски”.