Бивш служител на технологичния гигант Microsoft, откраднал от компанията 10 милиона долара, ще отиде в затвора за следващите 9 години, а също така ще трябва да плати глоба от 8,3 милиона долара.

Съдът Сиатъл се е произнесъл по делото срещу украинският гражданин Володимир Квашчук, който между 2016 и 2018 година работи като софтуерен инженер за ИТ лидера. През този период той успява да открадне милиони от Microsoft под формата на криптовалути и дигитални гифт карти (карти за подарът).

Квашчук е бил отговорен за тестването на нова онлайн платформа за търговия на компанията от лятото на 2016 година до юни 2018 година, когато е бил уволнен, разказват от специализирания сайт CoinDesk.

Той е използвал достъпа си до системите на гиганта, за да се добере до гифт карти, а след това да използва стойността им за закупуването на луксозни подаръци за себе си. Те включват имот за 1,6 милиона долара и автомобил Tesla за 160 000 долара.

Първоначално той започва да краде малки суми - около 12 000 долара, използвайки достъпа до системите през своя служебен имейл. По-късно успява да пробие защитата и на мейлите на свои колеги, чрез които прави още покупки.

По-късно започва да прави трансфери към банковата си сметка, както и към инвестиционни сметки, използвайки bitcoin.