Енергийната криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна, може да доведе до крайна бедност 141 милиона души по света. Това показват данните от нов доклад, публикуван в списанието Nature Energy и цитиран от CNN Business.

Изследователи от Нидерландия, Великобритания, Китай и Съединените щати моделираха въздействието на повишените цени на енергията в 116 страни и откриха, че разходите на домакинствата са се увеличили средно до 4,8%, тъй като цените на въглищата и природния газ скочиха след инвазията на Русия в Украйна.

В страните с ниски доходи по-бедните домакинства, които вече са изправени пред остър недостиг на храна, са изложени на по-голям риск от бедност поради по-високите разходи за енергия, се посочва в доклада.

До 4 лева за литър: каква е причината за драстичното поскъпване на млякото

До 4 лева за литър: каква е причината за драстичното поскъпване на млякото

Има ли спекула?

Домакинствата в страните с по-висок доход обаче също са усетили въздействието на нарастващите енергийни цени, но е по-вероятно да успеят да ги поемат в бюджетите на домакинствата си.

Някои държави са по-изложени на по-голям риск от други

Например, увеличенията на разходите за енергия в Естония, Полша и Чешката република са над средните за света, главно защото тези страни разчитат повече на енергоемки индустрии. По-специално Полша разчита на въглища за 68,5% от производството на енергия към 2020 година.

Повишаването на цените на енергията, причинено от кризата в Украйна, доведе и до увеличаване на цената на стоки от първа необходимост като хранителните.

Спрямо година по-рано, в САЩ яйцата са поскъпнали със 70,1%, маргаринът с 44,7%, маслото с 26,3%, брашното с 20,4%, хлябът с 14,9%, захарта с 13,5%, млякото с 11%, пилешкото месо с 10,5%, а плодовете и  зеленчуците са се увеличили със 7,2%.

В България картинката не е много по-различна, както и в цяла Европа.

Печалбата на Nestle е разочароваща, въпреки повишението на цените

Печалбата на най-голямата хранителна компания е разочароваща, въпреки повишението на цените

Инфлационният натиск е силен както за бизнеса, така и за потребителите

Според доклада, много правителства по света вече са предприели стъпки за намаляване на въздействието на растящите цени на енергията върху домакинствата - от намаляване на енергийните данъци и предоставяне на отстъпки в сметките за енергия до еднократни енергийни субсидии и тавани на цените.

Но докладът предполага, че може да се направи повече, като определяне на ценови субсидии, налагане на данъци върху енергийните компании и приемане на законодателство за използване на по-устойчиви източници на енергия по веригите за доставка на храни.