Малко хора, родени в Северна Корея, успяват да излязат от страната дори веднъж в живота си. Някои късметлии обаче получават разрешение за това, за да посетят роднини в Китай или за да пътуват с работна цел.

На тях им се издават временни паспорти, които трябва да бъдат върнати веднага, щом се върнат в страната. Освен това има и дипломатически паспорти, които се дават на политици, но дори и те важат 5 години и трябва да бъдат връщани след всяко излизане зад граница.

Тези документи са голяма рядкост, но от сайта Passport-collector успяват да надникнат в един от тях.

Снимка 253502

Източник: passport-collector.com

На първата страница на паспорта има декларация, а на втората е изобразен гербът на Северна Корея. Във въпросната декларация се посочва, че притежателят на този паспорт е под защитата на Корейската народна демократична република.

Също така там се казва, че от властите, пред които е представен документът, се изисква да дадат възможност на притежателя му да премине свободно без пречки и да окажат помощ при необходимост.

Документът има общо 36 страници и се приема от едва 41 държави в света.

Голям брой севернокорейци, които не успяват да получат паспорти, си купуват такива на черно, като това може да струва над 3000 долара.

Снимка 253501

Източник: passport-collector.com