На бул. „Кутузовский” 5 в Москва ресторантът на Владимир Мукин, който отвори миналата година, почти всичко в менюто е отгледано или произведено на руска почва. Това, което главният готвач не си набавя от страната, произвежда сам – от сладко и туршия до сушено месо и сирене. „Когато си в Русия, защо да не ядеш руска храна?”, пита Мукин.

Ако Владимир Мукин, който е готвил три пъти на президента Владимир Путин, се очертава като готвач, използващ руски съставки от най-висок клас, то това е нагласа, приета до голяма степен по необходимост. Ембаргото на Путин върху повечето вносни хранителни продукти – реакция срещу западните санкции след нахлуването на страната в Украйна през 2014 г. – драстично промени изискания кухненски пейзаж, доскоро доминиран от луксозни внесени продукти, пише The Wall Street Journаl.

Днес и други главни готвачи започват да заимстват патриотичния подход на Мукин – повечето заради необходимост, а други, за да покажат солидарност към Кремъла, като използват местни вкусове и подправки. Промяната на хранителните навици може да се окаже едно от трайните наследства на изолационистката политика на Путин.

Когато бе наложена за първи път през август 2014 г., забраната за месо, риба, млечни продукти и друга продукция от САЩ, ЕС, Канада, Норвегия и Австралия не изглеждаше да носи големи последици (макар че най-елитните московски ресторанти се фокусираха предимно върху френска, японска и италианска кухня). Сив пазар на стоки, влизащи през съседната Беларус и Турция, продължаваше да запасява изисканите заведения с гъши дроб, прошуто и стриди.

Истинският проблем дойде от икономическите сътресения, които удариха Русия едновременно с ембаргото върху западните хранителни стоки. Когато рублата загуби половината от стойността си спрямо долара, ресторантите в Москва започнаха масово да затварят. Около 900 от тях са спрели дейност към началото на 2015 г.

Новите оръжия на Студената война, с които Русия унищожава западни храни

Новите оръжия на Студената война, с които Русия унищожава западни храни

Булдозер, валяк, трактор

„Все още получавахме 90% от това, което имахме преди ембаргото, просто беше много по-скъпо”, споделя нюйоркският главен готвач Брад Фармери, чийто ресторант “Saxon + Parole” в Москва засега е оцелял. Той се затруднявал да намира алтернативи на скъпите контрабандни стоки и в крайна сметка се обърнал към руските трюфели, пържоли и дори бурата.

Миналото лято руският държавен глава удължи забраната с още една година и прибави Исландия, Албания, Черна гора и Лихтенщайн към списъка с врагове. Новият министър на земеделието призова потребителите да използват местни съставки, за да засилят производството. „В рамките на 10 години местните хранителни продукти трябва да заменят и да изстискат вносните на 100 процента”, обясни той на конференция на агробизнеса.

Владимир Путин, който вероятно ще продължи забраната и след това лято, призова руските граждани да станат самодостатъчни. В скорошно обръщение към парламента той настоя за голям тласък в органичното земеделие на страната. „Русия може да се превърне в един от най-големите доставчици на здравословна, екологично чиста и качествена храна в света”, заяви Путин.

Макар че черният и сивият пазар продължават да процъфтяват нелегално, Муклин и повечето главни готвачи в Москва са открили алтернативи на дори най-желаните вносни хранителни продукти. Той е горд от кримските си трюфели и сибирските морски деликатеси. „Имаме чудесно сирене от Волга, което е като пармезан. Не е същото, но е много добро”, добавя готвачът.

Да се безпокоят ли нашите производители заради руското ембарго върху турските стоки?

Да се безпокоят ли нашите производители заради руското ембарго върху турските стоки?

Отражение върху цените ще има, но то няма да е съществено