След края на Втората световна война ядрената енергетика започва да се развива наред с ядрените оръжия. Първият тест на ядрена централа се провежда в графитния реактор X-10 в лабораторията Oak Ridge в Тенеси, САЩ, през 1948 година.

Първата ядрена електроцентрала, която започва да произвежда електричество в индустриален мащаб и е вързана към електрическа мрежа, е централата в Обнинск, Съветския съюз. Тя започва да произвежда електричество за първи път през 1954 година. Ядреният реактор от типа RBMK се намира в Института по физика и енергетика. Централата е позната още като APS-1 Obninsk. Но тази централа е изведена от експлоатация през 2002 година, след солидни 48 години производство на енергия.

Към настоящия момент ядрената електроцентрала "Безнау" (Beznau) в Швейцария е най-старата такава, която все още е в експлоатация.

Електроцентралата се намира в Северна Швейцария. Строителството й започва през 1965 година, а първият реактор започва да произвежда енергия на 1 септември 1969 година. Вторият реактор - Beznau 2, става онлайн през 1972 година. И така до ден днешен.

Глобалната ядрена енергетика достигна 30-годишно дъно

Глобалната ядрена енергетика достигна 30-годишно дъно

Към юли 2020 г. в света работят около 408 ядрени реактора в 31 държави

И двата реактора са с вода под налягане (PWR) и са построени от американската корпорация Westinghouse с капацитет от 365 мегавата всеки, които могат да произвеждат 6 000 гигаватчаса енергия. Станцията е собственост и се управлява от швейцарската частна компания Axpo Holdings.

Предвид дългосрочната си оперативна мощност, "Безнау" не е неизвестна с инцидентите си. Според швейцарския Федерален инспекторат по ядрена безопасност между 1995 и 2014 година в централата са възникнали 91 инцидента с ядрената сигурност.

86 от инцидентите са определен от "ниво 0" по Международната скала за ядрени инциденти (INES), което е най-ниската степен на авария. Четири от инцидентите са от "ниво 1", а един от инцидентите, който се случва през 2009 година, е определен като "ниво 2". Тогава двама работници в централата са изложени на "недопустими" нива на радиация. За сравнение, двете най-тежки ядрени аварии - тези във Фукушима, Япония, от 2011 година и "Чернобил", СССР, 1986 година - са определени като "ниво 7" - най-тежката степен.

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Усилия за съживяването на сектора са твърде малко и идват твърде късно

Заради инцидентите, а и не само, обществените нагласи към централата са смесени. След аварията във Фукушима, 20 000 протестиращи се събират в град Дотинген, осъждайки дейността на старата швейцарска централа. Протестът се оказва най-големият антиядрен такъв в страната от 25 години насам. През 2014 година 100 активисти на Greenpeace нахлуват в "Безнау" и окачват на една от площадките банер с надпис "КРАЙ", настоявайки за затварянето на застаряващите мощности заради опасения за безопасността.

Въпреки че все още произвежда енергия и е една от петте атомни централи, които формират 35% от енергийния микс на Швейцария, "Безнау" и самата ядрена индустрия в страната са под заплаха. Очаква се страната да се прехвърли към изцяло възобновяема енергия с вятърни турбини и слънчеви паркове до 2050 година. Междувременно няма информация за издаване на нови лицензи за изграждането на ядрени електроцентрали.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия