Първите в сета компютърни изображения на усмихнато и намръщено лице бяха продадени на онлайн търг за 237 500 щатски долара, предадоха световните агенции. Първоначалната обявена цена е била $1000.Емотиконките са създадени от преподавателя по компютърни науки - професор Скот Фалман от университета Carnegie Mellon в САЩ през далечната 1982-а година.

Известното на всички усмихнатото лице :-) се оформя с помощта на знаците за двоеточие, тире и затваряща скоба, а намръщеното :-( - с двоеточие, тире и отваряща скоба. Тези лесни за изобразяване символи, които могат да се напишат с всяка стандартна клавиатура на компютър или смартфон станаха известни като "интернет емотикони".

Защо Facebook въвежда емотикони за реакции?

Защо Facebook въвежда емотикони за реакции?

Социалната мрежа пуска новите бутони съвсем скоро

Кой е професор Фалман?

На 19 септември 1982-а година, професор Скот Фалман предлага използването на символа с усмихнатото лице като маркер за шега, означаващ "само се шегувам". Предлага и намръщеното лице като знак за "сериозен съм". По-късно неговите изображения придобиват и значение на "щастлив" и "нещастен".

Емотиконите са продадени като незаменими токени. На въпросния онлайн търг, организиран от аукционна къща в Тексас, бяха продадени и две есета от Фалман, в които той пише за емотиконите. Едното от есетата е написано през 2002-а година по случай 20-годишнината на усмихнатото и намръщеното човече - станали символ на няколко поколения. Второто есе е създадено специално за търга. Купувачът на емотиконите е получил и специален рамкиран сертификат, подписан лично от професор Фалман.

Художникът Beeple продаде третата най-скъпа колекция в историята

Художникът Beeple продаде третата най-скъпа колекция в историята

От жив творец

Новата мания

Незаменимите токени са уникале цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждана саоличността и автентичността му, са най-новата инвеститорска мания на фона на все по-бързо разрастващия се пазар на цифрово изкуство.

През март тази година, аукционната къща Christie's продаде за рекордната цена от близо 70 милиона долара дигиталната творба на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Beeple, наречена "Всекидневия. Първите 5000 дни".