Ново проучване показва, че около 4 милиарда души на Земята изпитват недостиг на вода. Това рисува далеч по-сериозна картина на водния баланс по света, отколкото се смяташе досега.

Анализът, публикуван в  списание Science Advances, показва, че над две трети от населението на света са изправени пред тежък недостиг на вода в продължение на най-малко един месец от годината.

Природозащитниците се надяват тази новина да подкани корпорациите да предприемат мерки за намаляване на потреблението на вода. Така е, защото – според проучването – световната водна криза не може да бъде решена от отделните лица, правещи промени в потреблението в домовете си, пише  GreenTech.bg .

Досегашните оценки показваха, че между 1,7 милиарда и 3,1 милиарда души страдат от недостиг на вода от време на време. Това само по себе си е достатъчно лошо.

Новият анализ на данни, събрани в периода 1996-2005 г. идентифицира определени региони, където хората използват вода с двойно по-големи темпове от тези, с които тя се събира и попълва водните запаси.

Проф Ариен Хьокстра, ръководител на изследването в Университета на Твенте в Нидерландия, нарича водния недостиг „топ-проблем“ сред всички екологични грижи, пред които е изправено населението на света.

Китай и Индия са дом на почти половината от хората, които изпитват опустошителен недостиг на вода. Други области, които са силно засегнати, са Бангладеш, Мексико, Нигерия и Пакистан. Хьокстра и неговият съавтор призовават хората да мислят отвъд запазване на няколко литра вода у дома и да започнат да се вгледат в по-големия „воден отпечатък“, създаден от консумацията на месо и производството на промишлени продукти.