19 ноември е Световният ден на тоалетната. За хората в Европа и Северна Америка наличието на санитарен възел в дома, в офиса, както и на обществени места е нещо задължително. В други части на света обаче това е рядко изключение.

Вероятно малко хора са се замисляли по този въпрос, но към днешна дата 2,4 млрд. души или една трета от световното население няма достъп до тоалетна. Проблемът тук обаче далеч не опира просто до неудобството, че те трябва да извършват физиологичните си нужди навън сред природата.

Истинският проблем е опасността за здравето, пише сайтът Mashable. През 2013 г. повече от 340 хил. деца под 5-годишна възраст са починали поради липса на хигиена, дължаща се именно на ограничения достъп до санитарен възел. Това прави по 1000 деца на ден.

Осигуряването на чиста вода и тоалетни на тази част от световното население е един от приоритетите на ООН, който трябва да бъде изпълнен до 2030 г. Онлайн платформата за статистически изследвания Staticta посочва регионите, в които това е най-необходимо:

Снимка 209448

Източник: Statista