Почти една трета или 32% от жителите на САЩ остават без средства преди получаването на следващата си заплата, показа ново проучване на Salary Finance. Изследването е обхванало 2700 души, работещи в компании с над 500 служители.

От институцията са открили и смущаващ феномен. "Това не е проблем само за хората в долната на част на доходното разпределение", каза главният изпълнителен директор на Salary Finance Дан Маклин. Около една трета от анализираните лица, чиито доходи надхвърлят 100 хил. долара годишно, също остават без разполагаеми средства преди получаването на следващата заплата.

Цената на имотния балон: 25% от американците дават над 50% от средствата си за наем

Цената на имотния балон: 25% от американците дават над 50% от средствата си за наем

При най-бедните делът на обремените е цели 72%

Сред основните причини за тези резултати е нарастващата цена на живота - хранителните продукти, цената на жилищата, образованието и медицинските разходи се покачиха значително през последните години, въпреки че официалните данни на правителството показват ниска инфлация. Например през миналата година, докато индексът на потребителските цени нарасна с 2,3%, цената на здравните услуги се покачи с почти 5% - най-големият ѝ растеж за последните 13 години.

Същевременно, въпреки понижаването на безработицата до исторически рекордния минимум от 3,6% през януари, заплатите в много сектори са в стагнация. Данните на индекса PayScale показват реално покачване от едва 0,2% през миналата година, но коригирани спрямо инфлацията от 2006 г. досега медианната заплата всъщност се понижава с 9%.

Студентските и автокредитите в САЩ продължават скоростния си растеж

Студентските и автокредитите в САЩ продължават скоростния си растеж

Изненадващо обаче задължнялостта по кредитните карти нараства по-малко от очакваното

Проблемите с доходите и разходите на много домакинства създават значителен финансов стрес, който обхваща 42% от работещите американци, твърдят от Salary Finance. "Това е изключително притеснителен дял от домакинствата", каза Маклин.

Финансовият стрес може да окаже трайни последици върху психическото и физическото здраве, посочва анализаторът. Хората, страдащи от такова състояние, имат шест пъти по-висок риск от тревожност и седем пъти по-висок риск от депресия в сравнение с останалите, посочват от институцията.

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Ако икономиката наистина беше силна, кредитирането нямаше да покорява нови рекорди, казва експертът