Дори да печелите добре днес, това може да се промени с течение на годините и да останете със значително по-ниски доходи. От Investopedia разглеждат най-често срещаните финансови грешки, които водят хората до големи затруднения. И ако вече сте изправени пред такива, вземете предвид следните съвети, защото отстраняването на подобни грешки може да бъде ключът към оцеляването.

1. Прекомерното харчене

Казват, че големите богатства се губят лев по лев. Има и друга поучителна приказка тук, а именно, че "богатите цепят стотинката на две". Може да не ви се струва за голяма работа да харчите пари за различни напитки като капучино всеки ден, да спрете някъде за кутия цигари, да вечеряте навън и други, но всеки малък разход с течение на времето се трупа. Ако сметнете колко давате на седмица за тези неща и след това на година, вероятно ще откриете, че може да използвате парите за нещо далеч по-съществено. Да, няма лошо да си угаждаме, но е добре да помислим за състоянието си преди да харчим.

2. Безкрайните плащания

Запитайте се дали наистина имате нужда от вещи, за които трябва да плащате всеки месец, година след година. Неща като кабелна телевизия, музикални услуги или скъпи членски карти за фитнес може да се окажат ненужен разход. Когато парите са проблем или просто искате да спестите повече, създаването на по-строг финансов живот може да ви помогне да се избавите от финансовите затруднения.

Финансовите страхове на българите и как да се справим с тях

Финансовите страхове на българите и как да се справим с тях

Животът е непредвидим, но може да се подготвим добре за неприятните ситуации

3. Живеенето с пари назаем

Все по-често хората използват кредитни карти за закупуване на неща от първа необходимост. Но дори и все по-голям брой потребители да са готови да плащат двуцифрени лихви за бензин, хранителни стоки и множество други артикули, които са изчезнали много преди плащането на цялата сметка, помислете си дали искате да бъдете един от тях. Лихвите по кредитни карти правят цената на таксуваните артикули значително по-скъпа. В зависимост от кредита също така е по-вероятно да похарчите повече, отколкото печелите.

4. Купуването на нова кола

Милиони нови автомобили се продават всяка година, въпреки че малко купувачи могат да си позволят да плащат за тях в брой. Съответно често се вземат пари назаем като така потребителят плаща лихва върху обезценяващ се актив, което увеличава разликата между стойността на автомобила и платената за него цена. Понякога човек няма друг избор, освен да си купи кола на изплащане, но е добре да се замисли нужно ли е тя да бъде нова, скъпа и голяма. Друг въпрос е колко биха стрували разходите по застраховки и гориво, откъдето също може да се спести. Съветът тук е да изберете такъв автомобил, който би бил по-евтин за поддръжка и който харчи по-малко.

5. Големи разходи по жилище

Когато става дума за закупуване на къща, по-голяма не означава винаги по-добра. Освен ако нямате голямо семейство, изборът на голям дом ще означава само по-скъпи данъци, поддръжка и комунални услуги. А това тежи на месечния ви бюджет. Освен това ако вложите десетки хиляди левове в това жилище, не е ясно дали тази инвестиция може да се върне.

6. Да живеете от заплата до заплата

Много от домакинствата живеят от заплата до заплата и един непредвидим проблем може лесно да се превърне в катастрофа, ако не са подготвени. Затова излишните разходи могат да поставят хората в несигурно положение - такова, в което се нуждаят от всяка стотинка, която печелят, а една пропусната заплата би била създала голям проблем. Вероятно не искате да сте в такава ситуация, особено при заплаха от икономическа рецесия.

Много финансови планьори съветват да запазите в сметка разходите си за 3 месеца, до която да имате бърз достъп. При загуба на работа или промени в икономиката, спестяванията ви могат да свършат и да ви поставят в цикъл на изплащане на дълг след дълг. А този тримесечен буфер може да бъде понякога жизненоважен.

Имате голяма спестена сума? Ето как да я инвестирате на финансовите пазари

Имате голяма спестена сума? Ето как да я инвестирате на финансовите пазари

Всеки ден извън пазарите води до обезценка на средствата ви следствие на пагубното действие на инфлацията

7. Не инвестирате

Ако не накарате парите си да работят за вас на пазарите или чрез други инвестиции, носещи доходи, няма да успеете никога да си позволите да не работите. Преценете времето, което ще е необходимо за растежа на вашите инвестиции и какъв риск можете да поемете. Ако е възможно, консултирайте се с квалифициран финансов съветник, за да съпоставите това с вашите цели. Добре е също да внасяте месечни вноски за определени пенсионни сметки, за да имате едно комфортно пенсиониране.

8. Изплащане на дълг със спестявания

Може би си мислите, че ако изтеглите спестяванията от пенсионната ви сметка, те могат значително да помогнат за изплащането на дълга ви. Това обаче не е толкова просто. Трудно е да възвърнете средствата в пенсионните си фондове и могат да ви застигнат огромни такси. При правилната стратегия заемът от пенсионната ви сметка може да бъде подходящ вариант, но дори и за най-дисциплинираните планьори е трудно да отделят пари за възстановяване на тези сметки. Когато дългът се изплати, спешността отминава, става много изкушаващо да продължите да харчите със същото темпо и може отново да се вкарате в дълг.

9. Нямате план

Вашето финансово бъдеще зависи от това, което става в момента. Хората прекарват безброй часове в гледане на телевизия или превъртане на съдържание в социалните медии, но често не искат да заделят два часа седмично за финансите си. Важно е да знаете в каква посока се движите. Прекарайте известно време в планирането на финансите си като приоритет.

За да се предпазите от излишни разходи, започнете с анализирането на малките и после преминете към големите давания. Помислете внимателно, преди да добавите нови дългове към списъка си с плащания и имайте предвид, че възможността да извършите плащане не е същото като да можете да си позволите покупката. И накрая, задайте си като приоритет да спестявате част от това, което печелите месечно и си разработете финансов план.

Част от тези съвети може да не се харесат на всички. Те със сигурност не отговарят точно на безкрайно различните персонални финансови реалности на хората. Някои не са готови да се разделят с капучиното си, а други са на мнение, че инвестицията в ново и по-голямо жилище например е изключително важна. Със сигурност обаче всеки може да се поучи от някои от изброените грешки. А това е малка победа, както се казва - "за всеки по нещо".

10 финансови грешки, които почти всеки бъдещ пенсионер прави

10 финансови грешки, които почти всеки бъдещ пенсионер прави

Разберете ги, за да ги избегнете