Разходите за храна и жилище са сред тези, без които никой не може да мине. Обикновено те, както и още няколко фактора, са във фокуса, когато става въпрос за семейния бюджет. Има обаче други харчове, които често могат да са високи колкото тях, но остават леко встрани за потребителите.

Става въпрос за разходите, които хората правят за цигари, алкохол или наркотични вещества. И ако за живеещите, в държави като Люксембург, Швейцария и Исландия те са най-ниските в света сравнени със средните доходи там, то за хората в Русия, Гана и Албания те излизат най-солено.

Това показва годишната класация на Bloomberg за Global Vice Index. Показателят сравнява разходите за кошница от такива стоки, включително тютюневи изделия, алкохол, амфетамини, канабис, кокаин и опиати, в над 100 държави в света. Тези харчове са съпоставени със средните доходи за съответните страни.

Снимка 349079

Източник: Bloomberg

Според данните най-евтино те излизат в Люксембург, където представляват по-малко от 10% от средния доход на седмица, изчисляван на 2071 долара. От друга страна гражданите на Украйна трябва да дадат 13 свои седмични заплати, за да си купят същите неща. Сред страните с най-високи разходи са още Пакистан, Непал и Буркина Фасо.

В абсолютни стойности средният седмичен разход за тези стоки в три държави в света надхвърля 1000 долара. Това са Япония, Нова Зеландия и Австралия. От друга страна същата кошница струват под 100 долара в 21 държави, включително Гана, Конго, Колумбия, Кения и Южна Африка.

От изследваните държави България се класира на 52-ро място или с 4 места нагоре в сравнение с предходната година. Според изчисленията у нас тези разходи са се свили с 11,5% на годишна база, като се изчисляват на 143,7 долара, като те са малко по-малки от средният седмичен доход за страната.

В Централна и Източна Европа малко по-ниски са разходите за тези продукти за гражданите на Хърватия, Полша, Словакия, Гърция и Унгария. От друга страна те са значително по-високи в Румъния, Черна гора, Македония и Турция.

Снимка 349080

Източник: Bloomberg