В празничните дни по Коледа и Нова година клоновете на банките са затворени и хората обикновено прибягват до теглене на пари от банкомати или разплащане с карти в магазините. Това обаче понякога може да бъде съпроводено с неприятни емоции.

КЗП: внимавайте с новопоявили се интернет търговци по празниците

КЗП: внимавайте с новопоявили се интернет търговци по празниците

Скоро КЗП ще има възможност да сваля съдържание от електронни магазини на некоректни търговци

Комисията за защита на потребителите (КЗП) напомня, че в случай на неуспешен опит за теглене от банкомат, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката, съществуват механизми за възстановяване на сумите.

Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, потребителите трябва да се обадят в кол центъра на банката, която е издала картата. В случай, че потребителите не могат да се свържат с клиентския център на банката, те трябва да отидат до клон на банката в първия работен ден и да подадат възражение. В 14-дневен срок следва потребителят да получи отговор.
Ако отговорът на банката не удовлетворява потребителите, гражданите могат да се обърнат за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове.

Кои са почивните дни по празниците и как се заплаща трудът, положен на тях?

Кои са почивните дни по празниците и как се заплаща трудът, положен на тях?

Трудът, положен на официален празник, се заплаща с минимум 100% увеличение

При тегленето по време на празници има по-голям риск и от кражби, тъй като се ползват външни банкомати. Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Това са и едни от най-честите измами с пластики, според специалисти.

От КЗП напомнят на гражданите да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

Обирджиите в София шетат най-много из южните квартали

Обирджиите в София шетат най-много из южните квартали

Не се хвалете в социалните мрежи, че домовете ви са празни, зове полицията