Европейският съюз (ЕС) излезе с официално становище, в което обвинява американския гигант в онлайн търговията Amazon в нарушаване на антимонополното закононаделство на ЕС. Според него компанията се възползва от госпотстващото си положение на пазара на интернет търговията, информира АФП.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Брюксел е уведомил компанията за позицията си и ще започне второ официално разследване. 

Обвинението е свързано с начина, по който Amazon използва данните на трети търговци. Според Business Insider то може да струва на лидера в онлайн продажбите солена глоба от 28 милиарда долара.

"Ние достигнахме до предварително заключение, че Amazon незаконно злоупотребява с доминиращата си позиция като доставчик на пазарна услуга в Германия и Франция", написа еврокомисарят в Twitter преди пресконференция.

"Компанията може да използва чувствителни данни в голям мащаб, за да се конкурира с по-малките търговци на дребно. Сега Amazon трябва да отговори", добави тя.

"Амазон" продава свои продукти на клиенти чрез уеб платформите си, но също позволява на други търговци да си продават стоките.

Европа обвинява онлайн гиганта, който направи основателя на Amazon Джеф Безос най-богатия човек в света, в използване на данни на клиенти, за да се конкурира с клиенти на трети страни.